Osijek
UOČI OBILJEŽAVANJA WORLD IBD DAYA

Predavanje o biološkim i biosličnim lijekovima
Objavljeno 17. svibnja, 2019.
"Biološki i bioslični lijekovi" naziv je predavanja koje je u srijedu u prostorijama udruge ColonOs održao gastroenterolog Kliničkog bolničkog centra Osijek, dr. med. Vladimir Borzan. S obzirom na broj bolesnika koji je u porastu, razgovaralo se o razlozima za davanje terapije, ali i o upalnim bolestima crijeva te o potrebi kliničkih studija.

- Bilo je i dosta pitanja bolesnika pa su se tako raspitivali o nuspojavama, a govorili smo i o izlječenju koje je moguće ako se bolest otkrije u ranoj fazi - ispričao je dr. Borzan dodajući kako u nedostatku studije ne može s preciznošću reći koliko bolesnika na osječkom području boluje od upalnih bolesti crijeva. No, po uzoru na Sloveniju, gdje je godišnji porast oboljelih oko 12 posto, kaže, procjena je da je takva stopa obolijevanja i u Hrvatskoj.

Inače, udruga će 19. svibnja obilježiti World IBD Day - Svjetski dan bolesti crijeva, posvećen oboljelima od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa. Ovogodišnja je tema "Učinimo nevidljivo vidljivim", a Udruga ColonOs poziva građane da 19. svibnja odjenu ljubičasto u znak podrške oboljelima od ove sve prisutnije bolesti koja utječe na milijune ljudi diljem svijeta. Ma.M.
Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike