Dome slatki dome
LIFESTYLE GARAŽNA VRATA HÖRMANN

Tehnološki inovativna, sigurna i povoljnija
Objavljeno 16. svibnja, 2019.
Današnja garažna vrata tehnološki su inovativna, sigurna i puno povoljnija nego prije desetak godina

Tehnologija proizvodnje garažnih vrata znatno je napredovala, no može li ići ukorak brzo rastućem informatičkom razvoju? Odgovor na to pitanje pronaći ćemo u, ako pogledamo unatrag i uvidimo koliko su se promijenila naša očekivanja, tome što želimo da garažna vrata predstavljaju. Današnja garažna vrata tehnološki su inovativna, sigurna i puno povoljnija nego prije desetak godina.


Istražili smo kakva garažna vrata nudi hrvatsko tržište i što će nas natjerati na odluku o kupnji.

Razina kvalitete

U posljednjih deset godina u Hrvatskoj posluje sve manji broj europskih proizvođača garažnih vrata. Po odgovor na to pitanje uputili smo se u hrvatsko predstavništvo kompanije Hörmann, vodećeg proizvođača vrata za industriju i dom.


Glavna ideja obitelji Hörmann uvijek je bila zadržati takvu razinu kvalitete da se iz aviona može prepoznati koja su njihova vrata, ali i biti prisutan na što većem tržištu. Uspjeli su u tome naumu, međutim nije bilo lako. Nama u Hrvatskoj ponekad je visoka razina kvalitete izazov jer se vrlo često moramo boriti s tržištem kako bismo dokazali ono što se u Njemačkoj smatra standardom, govori nam gospodin Hrvoje Kireta, direktor tvrtke Hörmann Hrvatska.


Prosječni kupac u Hrvatskoj zadovoljan je niskom razinom kvalitete, bar kada govorimo o garažnim vratima. Naučili smo ne raditi takve stvari pri odabiru automobila, ali kod garažnih vrata rijetko se zapitamo jesu li ta vrata sigurna za upotrebu i koliko dugo očekujemo da će nas služiti. Imaju li certifikate koji su potvrđeni od neke treće strane ili je dovoljno da prodavač kaže da su to dobra vrata? Često nam je dobro – ono što je jeftino i to ne nužno ono što nam doista treba.


Primjerice, krilno-podizna vrata tip Berry idealna su za podzemne garaže, povoljna i jednostavna za ugradnju, ali nisu prioritet odabira kod naših kupaca.


Takav tip vrata nije moguće izraditi u garaži, a dostupan je samo kod ovlaštenih Hörmann partnera ili velikih distributera kao Bauhaus. Promjenom strategije poslovanja početkom prošle godine Hörmann je omogućio da se gotovo svi zainteresirani za distribuciju mogu priključiti rastućem timu. Širenjem distributivne mreže ova vrata sigurno će ponovno pronaći put do garažnih otvora, ali za sada se radije biraju sekcijska vrata samo zato što su češće zastupljena.


Zašto su sekcijska vrata pogrešan odabir za podzemne garaže? Upotrebom argumenta izolacije, koja je apsolutni tehnički minus u prostorima kao što su podzemne garaže, kupcu se nudi krivi tip vrata za potrebu. Dodatni apsurd za odabir sekcijskih izoliranih vrata za podzemne garaže je činjenica kako su krilno podizna vrata puno jednostavnija i povoljnija za održavanje, a dimenzije koje Hörmann ima na akciji čine ih najjeftinijim garažnim vratima u Hrvatskoj.
Ušteda na struji

Kontrolirani uvjeti poput tvorničke trake koja milimetarskom preciznošću buši svaku rupu na panelu jedini je jamac stabilnosti vrata. Takvo što nažalost nemoguće je izvesti kod ručne proizvodnje, objašnjava direktor Kireta. Pogreška od samo dva milimetra nakon proteka vremena od pet godina pokazat će svoje zube u obliku procjepa između panela ili zonama brtvljenja vrata.


Najveće nedostatke domaće proizvodnje pronašli smo u donjem panelu, koji je najosjetljiviji na vremenske uvjete. Tehnologija izrade je takva da se gornji, srednji i donji panel vrata tehnički ne razlikuju, nego se samo dodaju elementi kao što je čelični profil za donju gumu i eto donjeg panela. Ugradnjom eksternog profila na panel probija se zaštita za hrđavost i to na dijelu gdje su vrata stalno u vlažnim uvjetima. To je samo jedan od velikog broja nedostataka preko kojih se prelazi jer je letvica onoga što nas zadovoljava postavljena nisko.


Hörmann garažni motori ProLift, SupraMatic i ProMatic jedini su na tržištu sa standardnim jamstvom od pet godina, a cijene se ne razlikuju puno od drugih proizvođača. Izračunali smo kako se za jedan ugrađeni Hörmann motor može uštedjeti na struji u stand-by potrošnji do te mjere da ćete ga potpuno otplatiti u proteku vremena od pet godina, dakle sve dok je pod garancijom.
Možda ste propustili...

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike