Dome slatki dome
PAMETNA I JEFTINA RJEŠENJA

Uštedite prostor u svojoj kuhinji
Objavljeno 4. travnja, 2024.
Umjesto skupih kuhinjskih otoka može poslužiti jednostavni stol od dasaka, s ladicama ili bez njih

Malene kuhinje čest su problem, jer u novogradnji često budu prostorije na kojima se štede kvadrati. Stoga uz ovih nekoliko savjeta iskoristite što više možete od dostupnog prostora u svojoj kuhinji pametnim, ali jeftinim rješenjima.



Police i otoci


Kuhinjski otok nije samo trend nego i potreba. Razmislite samo koliko biste poslova mogli obaviti na njemu, a prostor ispod njega može vam poslužiti za ostavljanje svakodnevnih stvari. Umjesto skupih kuhinjskih otoka može poslužiti jednostavni stol od dasaka, s ladicama ili bez njih. Između otoka i kuhinjskih elemenata ili zida ostavite najmanje 125 cm za prolaz.

Jedno od rješenja je i otvorena polica s pletenim košarama. Razmislite samo koliko takve police imaju prednosti; nema vrata za otvaranje, sve je nadohvat ruke, lijepo izgleda... Još jedan detalj koji bi trebala imati svaka kuhinja jest stol za brze obroke. Iako vam izgleda da je vaša kuhinja toliko malena da u nju više ni šibica ne može stati, sigurno možete naći prostora za jedan takav stolić. Kad ga ne upotrebljavate jednostavno ga preklopite uza zid. Na sličan način možete imati i stolice.

Uske metalne police možete montirati iza vrata ili na neko drugo mjesto koje je usko, npr. iznad stola. Takve su police visine oko 60 cm i oko 20 cm dubine. Lijepo će se slagati u kuhinji uređenoj u industrijskom stilu.

Nemojte ignorirati neiskorišten prostor na kraju kuhinjskog elementa ili na kraju kuhinjskog otoka. Iskoristite ga tako što ćete postaviti minipolice za vino, kuharice i sl. Vrh takve police neka bude pločast kako bi mogao biti dodatna radna površina.

Često je problematičan prevelik razmak između polica u kuhinjskim elementima, tako da ih pola ostane neiskorišteno. Na policu postavite rezervne police tako da možete slagati npr. šalice na dvije razine.

Mrtvi kutovi


Police s kotačima dosta se koriste u kupaonicama, ali one su dobro rješenje i za kuhinje. Izaberite one od deblje plastike ili od metala. Na njih možete staviti stvari koje često upotrebljavate ili čak povrće kao što je luk, mrkva, rajčica... Takve male police možete staviti ispod stola ili kuhinjskog otoka i kad vam trebaju, dovući ih do radne površine ili sudopera.

Mnogo problema u kuhinji čine mrtvi kutovi u kuhinjskim elementima, koji su vrlo često nedostupni i zbog toga neiskorišteni. Međutim, danas se mogu kupiti police koje se lako mogu izvući. Nažalost, to je rješenje moguće samo za kuhinje koje se prave po mjeri.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

Najčitanije iz rubrike