Regija
REKREATIVNI TURIZAM

Baranja biciklističkim
rekreativcima nudi
užitak, ali i izazove
Objavljeno 30. travnja, 2019.
Za sljedeća tri mjeseca najavljen je niz biciklijada, a u “stalnoj su ponudi” vožnja čamcima, šetnja, trčanje
BELI MANASTIR - Rekreativni turizam sastavni je, i sve važniji, dio turističke ponude.Kada je o Baranji riječ, vrlo je malo prepreka za još snažniji razvoj ove turističke grane. Na relativno malom području omeđenom Dunavom, Dravom i mađarskom granicom rekreativci mogu uživati u bicikliranju na ravnim i brdovitim predjelima, vožnji čamcima, šetnji ili trčanju gotovo netaknutom prirodom… A nakon napora, opustiti se mogu u nekom od baranjskih ugostiteljskih objekata ili kampova. Biciklisti su, zbog svega navedenoga, Baranju otkrili i zavoljeli prije nekoliko godina, a svaka sljedeća godina donosi neka nova događanja. Bez obzira zbivaju li se ona u cijelosti u Baranji ili im je Baranja jedna od postaja, tijekom proljeća i ljeta rekreativci će, sigurno je, doći na svoje. Već 4. svibnja na podrčju Općine Draž bit će održana Deer&Bike biciklijada.

- Biciklijada će pružiti doživljaj svega onoga što Baranja nudi, od dunavskih šuma i ritova, Banskog brda i prostrane ravnice do kušanja lokalnih proizvoda i upoznavanja šokačke kulturne baštine. Osim vožnje uz Dunav i cvrkuta ptica, penjanja i spuštanja surducima te neizostavnog pogleda u Batini, biciklisti će na kraju posjetiti Šokačku kuću u Topolju i zastati u vinskom podrumu jedinog baranjskog gajdaša, Filipa Golubova - kažu organizatori iz udruge Karašicka Republika, dodajući kako duljina rute iznosi 45 odnosno 25 kilometara za one u slabijoj kondiciji.

Na Šećeranskom jezeru počinje i završava biciklijada Baranjski surduci, koja će biti održana 19. svibnja. Kako ističu u Udruzi rekreativnih biciklista Baranja, riječ je o prvom vođenom i organiziranom istraživanju baranjskih surduka biciklima.

- Ističemo riječ "istraživanje" jer se ruta drži u tajnosti, kako bi ovaj događaj zadržao element uzbuđenja i sudionicima pružio novu dimenziju iznenađenja - kažu, dodajući da ovu biciklijadu mogu nazvati ulaznicom u prekrasni svijet Baranje i Banske kose. Dužina rute je 57 kilometara, s 950 metara uspona, a obvezan je ispravan MTB bicikl, s dobrim kočnicama.

Baranja night trail naziv je noćne utrke jedinom baranjskom uzvisinom. Bit će održana 15. lipnja, duljina staze je 13 kilometara (Moonlighttrail) i 20 kilometara (Stellartrail). Start i cilj nalaze se na istom mjestu, u Popovcu.

- Trail koncept staze znači da je označena službenim oznakama organizatora i nije potrebno čitanje niti posjedovanje karte. Utrka je namijenjena građanima, rekreativcima i profesionalnim sportašima. Cilj je ove utrke pustolovnog karaktera upoznavanje lokalnog stanovništva s trail trčanjem i popularizacija sporta na području Baranje - objašnjavaju organizatori iz Zelene točke Baranje.

BK Osijek pak 21. srpnja na stazama Banovog brda kod Popovca organizira Nacionalno prvenstvo Hrvatske u disciplini MTB XCO, najprestižnijoj, najraznolikijoj i najtežoj kategoriji. Tome u prilog ide i činjenica da je za sada XC jedina brdsko-biciklistička disciplina na Olimpijadi, a ujedno i jedan od novijih sportova na programu ljetnih Olimpijskih igara. Sve navedeno dio je "rekreativne" priče ravne, ali i brdovite Baranje, u kojoj se nalazi i svojevrsni baranjski Garmischpartenkirchen - cikloturistima nezaobilazan sadržaj, najstrmiji (24-postotni) dio uspona/spusta na Banovom brdu, dug približno 200 metara.

Ivica Getto
Postaja za dvije biciklijade u svibnju
Baranja će biti usputni domaćin dvama biciklijadama. Jedna od njih, u organizaciji Udruge za rekreativni biciklizam Kotrljaneri (u suradnji s Udrugom građana VeloArt) kreće iz Osijeka (26. svibnja), a vozi se kroz tri države. Start je u Osijeku, vozi se prema bačkom Bezdanu, a zatim prema Mohaču i Belom Manastiru. Toj biciklijadi prethodit će Tour de Slavonia & Baranja, čiji je start 12. svibnja u Donjem Miholjcu, a ruta vodi preko Valpova, Osijeka, Kopačkog rita, Darde, Baranjskog Petrovog Sela, Vilanya, Šikloša i završava u Donjem Miholjcu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike