Osijek
DRASTIČNE RAZLIKE CIJENE SANITETSKOG PRIJEVOZA

Vukovarska Hitna naplatila 480, osječka tražila 880 kn
Objavljeno 24. travnja, 2019.

Nakon uspješno odrađenog operativnog zahvata kuka, koji mu je obavljen u vukovarskoj Općoj bolnici, 65-godišnji Osječanin V. N. (podatci poznati redakciji) nakon određenog vremena trebao je obaviti kontrolu. Kako još uvijek nije mogao sjediti, jedino rješenje mu je bio sanitetski prijevoz i iznenadio se, kaže, kad je čuo ne samo da mora platiti prijevoz do Vukovara nego i da se cijena tog i sanitetskog prijevoza iz Osijeka razlikuje gotovo u stopostotnom iznosu.

- Najprije moram reći da sam se odlučio za Vukovar jer sam ondje došao na red za operaciju za četiri mjeseca, a u osječkom Kliničkom bolničkom centru mi je rečeno da moram čekati deset mjeseci do godine dana. Nakon operacije me čekala kontrola i nazvao sam osječku Hitnu pomoć, gdje su mi rekli da će me odvesti za 880 kuna, što mi je bio velik iznos pa sam nazvao Vukovar. Oni su došli po mene i vratili me za ukupno 480 kuna, priča V. N., pojašnjavajući da bi svakako išao osobnim automobilom, no nemogućnost sjedećeg položaja nakon operacije nije mu dao puno izbora.

Zašto je uopće platio prijevoz do vukovarske bolnice pojasnila je Silvana Sabo, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, rekavši da pacijent nema pravo na besplatan prijevoz ako je u pitanju kontrolni pregled jer ga može obaviti i u matičnoj bolnici.

- Pacijent ne mora ići na kontrolu ondje gdje je operacija izvršena i mogao se prekontrolirati u Osijeku, tako da je to samo stvar njegove osobne odluke. Želi li ići na kontrolu izvan mjesta stanovanja, platit će sanitetski prijevoz jer Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ne pokriva te troškove - tumači Sabo dodajući da Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije ima dostupan cjenik prema kojemu radi i čija cijena ovisi o broju prijeđenih kilometara do mjesta odredišta i natrag. Razliku u cijeni pak opravdava činjenicom da sanitetski prijevoz podliježe tržištu i onaj kome se više isplati odvesti pacijenta po nižoj cijeni, može to učiniti bez problema. Ne želeći komentirati stanje vozila u drugim zavodima, odnosno domovima zdravlja, Sabo kaže da su njihova vozila nova i vrhunski opremljena te je cjenik takav kakav je.

- Država ne može na sebe preuzeti obvezu plaćanja svih odluka pacijenata koji može, smatra li da je to za njega bolje, kontrolirati zdravstveno stanje izvan mjesta stanovanja, gdje je ponuđena ista usluga. Kad je u pitanju cijena, može se dogoditi da se neki sanitetski prijevoz vraća u Osijek bez pacijenta i može povesti drugu osobu, pa time i biti jeftiniji od tima koji će tek krenuti i treba mu više vremena, odnosno kilometara - dodala je Sabo i pojasnila da je drukčija i cijena tijekom blagdana ili praznika.

Također kaže da se nerijetko djelatnici Hitne pomoći zovu od kuće zbog prijevoza i mora im se obračunati prekovremeni rad. Uz oko stotinu uobičajenih izvršenih naloga dnevno i još dodatnih oko stotinu prijevoza dijaliziranih bolesnika, kaže Sabo, svaki dodatan prijevoz predstavlja im problem, odnosno opravdava navedenu cijenu.

Marija Mihelić
Dnevno do šest prijevoza za Zagreb
Uz činjenicu da u uobičajenim uvjetima Hitna pomoć može imati maksimalno od 60 do 70 prijevoza dnevno, Sabo kaže da svaki dan bilježe i do šest prijevoza za Zagreb.

- Iskreno, pucamo po šavovima kad je u pitanju sanitetski prijevoz. Svaki dan vozimo za Zagreb i to su izvanredne vožnje i dodatno plaćeni prekovremeni sati - kaže ravnateljica osječkog Zavoda HMP-a.
Možda ste propustili...

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike