Regija
ZASJEDALO GRADSKO VIJEĆE

Oporba se zbog Uskrsa
nije stigla dobro pripremiti
Objavljeno 23. travnja, 2019.
Nezavisni i vijećnici SDP-a bojkotirali sjednicu. Miličević: Materijale su dobili na vrijeme
ŽUPANJA

Gradsko vijeće Županje jučer je zasjedalo bez oporbe. Nezavisni vijećnici Mladen Huber, Darko Lorger, Ivica Šarić i Andrea Župarić nisu se ni pojavili na sjednici, a Klub vijećnika SDP-a sjednicu je napustio nakon aktualnog sata.

Odluku su pojasnili time da se zbog kasno dostavljenih materijala nisu mogli na vrijeme kvalitetno pripremiti za rasprave po točkama dnevnog reda.

Pozive su, kako nezavisni navode u priopćenju, dobili u srijedu, 17. travnja, a neprimjerenim smatraju i održavanje sjednice odmah iza uskrsnih blagdana. SDP-ovac Josip Gregorović također je izrazio nezadovoljstvo terminom sazivanja sjednice ustvrdivši da nisu imali vremena proučiti svih 30 točaka dnevnog reda i 250 stranica dostavljenog materijala. Poručio je da to nije napravljeno slučajno jer su se slične stvari događale i prilikom usvajanja proračuna kako bi se, smatra, skrenula pozornost s bitnih stvari. Optužio je vladajuće, na čelu s HDZ-om, da nemaju sluha ni dobre volje i da SDP-u taj način rada nije prihvatljiv jer u Gradskom vijeću ne žele biti samo glasačka mašinerija.

Gradončelnik Davor Miličević odgovorio je da je propisani zakonski rok ispoštovan.

- Materijali su dostavljeni na vrijeme i tu nema nikakvih skrivenih namjera. Vaše je demokratsko pravo misliti drukčije i ne sudjelovati u radu sjednice, kao što su to učinili i nezavisni vijećnici, pa vjerujem da će se odreći i vijećničkih naknada za ova tri mjeseca - kazao je gradonačelnik napomenuvši da se pojedini oporbeni vijećnici na sjednici nisu pojavili već godinu dana.

- Kada ste ušli u politički ring na lokalnoj razini, moglo se očekivati da ćete prihvatiti neka općepoznata pravila, preuzeti odgovornost, dolaziti s ozbiljnim i realnim prijedlozima. A ne samo spočitavati, a sve ono što je u gradu dobro napravljeno, a toga je poprilično, prešutjeti i nikada ne pozdraviti - zaključio je. Kazao je da je gotovo polovina točaka dnevnog reda samo formalno donošenje odluka i usklađivanje, a nesudjelovanje oporbe u radu Gradskog vijeća nazvao je čistom opstrukcijom i nekorektnim bavljenjem političkim poslom, što će, uvjeren je, građani znati prepoznati na izborima.
- Ovakve mjere ne podržavam. Materijale su svi dobili na vrijeme, ali lakše je ovako pričati i pokušati izvrtati istinu u svoju korist. Ako je ovo njihov stil rada, ne moraju do kraja mandata ni dolaziti, a mi ćemo i dalje donositi odluke u skladu sa zakonom i potrebama Grada i građana - zaključio je Miličević.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike