Autoglas
SEDMI MJESEC ZAREDOM

Potražnja za novim autima u EU-u opet smanjena u ožujku
Objavljeno 23. travnja, 2019.

Potražnja za novim vozilima u Europi ponovo je smanjena u ožujku, sedmi mjesec zaredom, a u Hrvatskoj je potonula za petinu, pokazuju nedavno objavljeni podatci udruženja europskih proizvođača ACEA. U ožujku je u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za, koju podatci nisu bili dostupni) registrirano nešto više od 1,7 milijuna novih automobila, što je 3,9 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju podatci ACEA-e. Time je pad potražnje za novim automobilima u Europi nastavljen sedmi mjesec zaredom, nakon 1-postotnog smanjenja u veljači.

Razdoblje smanjene potražnje vremenski se poklapa s uvođenjem strožih testova emisija štetnih plinova (WLTP) početkom rujna prošle godine. U ožujku je pad broja registriranih novih automobila zabilježen u većini zemalja EU-a, uključujući sva vodeća tržišta, primjećuju u udruženju. Najizraženiji pad potražnje bilježile su u ožujku Italija, za 9,6 posto, a prate ju Španjolska, s padom potražnje za 4,3 posto, Velika Britanija, za 3,4 posto, te Francuska, za 2,3 posto. Najblaži je pad zabilježen u Njemačkoj, za 0,5 posto.

U Hrvatskoj je u ožujku, slično prije objavljenim podatcima agencije Promocija plus, ACEA objavila kako je u Republici Hrvatskoj registrirano 5047 novih automobila, za petinu manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U veljači njihov je broj na godišnjoj razini smanjen za 7,7 posto. Uzrok smanjenju broja prodanih automobila u Hrvatskoj je manja kupnja od strane pravnih osoba, velikih korporacija i rent a car tvrtki. Zanimljivo, veću potražnju bilježile su samo Danska, Mađarska, Latvija, Litva, Luxembourg, Rumunjska, Slovačka, pokazuje izvješće. U prva tri ovogodišnja mjeseca potražnja za novim automobilima u 27 zemalja Europske unije pala je za 3,3 posto, uz registrirano nešto više od četiri milijuna novih automobila. Pritom je u skupini vodećih tržišta najbolji rezultat zabilježila Njemačka, gdje je broj registriranih automobila bio gotovo nepromijenjen u odnosu prema prvom prošlogodišnjem tromjesečju.

Najviše je u toj skupini smanjena potražnja za novim automobilima u Španjolskoj, za 6,9 posto. Slijedi Italija s padom potražnje za 6,5 posto. U Hrvatskoj je u prva tri ovogodišnja mjeseca, prema podatcima ACEA-em registriran ukupno 12.171 novi automobil, što je 12,3 posto manje nego u prvom prošlogodišnjem tromjesečju.

Hina
Možda ste propustili...

ODLIČAN POTEZ ORGANIZATORA VRHUNSKE UTRKE

Hrvatski rally veterani na WRC-u

POPULARAN GRADSKI AUTOMOBIL

Povoljnije do Toyote Axgo X