Osijek
MONS. SRAKIĆ PREDVODIO MISNO SLAVLJE O SVETKOVINI USKRSA U KONKATEDRALI:

Krist čovjeku osigurao božanski život
Objavljeno 22. travnja, 2019.

Na Uskrs slavimo blagdan života, slavimo Život, pisan velikim slovom, slavimo Boga koji je izvor svakog života. Život svakog ljudskog bića nezamislive je vrijednosti. To je naročito očito kada pomislimo da Bog nije oklijevao žrtvovati svoga vlastitog Jedinorođenog Sina, da taj život cvjeta u punini, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić, predvodeći 21. travnja u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla svečano misno slavlje o svetkovini Uskrsa.

U koncelebraciji je bio domaći župnik Adam Bernatović, umirovljeni svećenik Vladimir Mikrut, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata Domagoj Lacković te župni vikari Robert Almaši i Zlatko Hnatešin. Na početku misnoga slavlja nadbiskup je okupljene poškropio vodom blagoslovljenom tijekom Vazmenoga bdijenja. Svečano je liturgijsko pjevanje animirao Konkatedralni mješoviti zbor pod vodstvom s. Branke Čutura, uz orguljsku pratnju Dalibora Ratića.

Oslanjajući se na stihove Posljednice: Sa životom smrt se sasta i čudesna borba nasta. Vođa živih pade tada i živ živcat opet vlada nadbiskup je u svojoj homiliji naglasio kako "nad Kristovim grobom smrt ne pleše svoj zlokobni ples" i nastavio: "Kristovo uskrsnuće što ga danas slavimo potvrda je da osnovna ljudska težnja za životom, za životom u kojemu će čovjek živjeti uvijek i to sretno, nije puka tlapnja, nego da se ostvaruje u punini. Ali ne samo to, Krist je čovjeku osigurao božanski život koji od vječnosti struji u Presvetom Trojstvu."

Proslavljeni Krist jedini jamči apsolutnu budućnost za sve napore koje ljudsko društvo ulaže u stvaranje humanijeg života, naglasio je mons. Srakić te uputio: "Uskrsli Krist je zalog stvaranja novog neba i nove zemlje. U tom je pothvatu čovjek pozvan biti Božjim suradnikom uz najvišu aktivnost svojih moralnih i intelektualnih sposobnosti zato što je Bog ljubav, i hoće uzdignuti svoje stvorenje do krajnjeg stupnja pobožanstvenja, kakav stvoreno biće uopće može postići. Bog hoće da mu čovjek bude suradnikom i pri stvaranju i pri spašavanju i dionikom u slavi."

U nastavku svoje homilije nadbiskup Marin naglasio je: "Život je dar! Život je dlan na koji Bog stavlja svoje ostale darove!"

Istaknuo je kako govoriti o uskrsnuću znači da je konačna budućnost već počela, da je uskrsnuće već tu ako je Prvorođenac među nama. Zaključujući homiliju nadbiskup Marin uputio je i uskrsnu čestitku: "Uskrs, pun radosti, pun života želim svima vama; i ponesite to svojim kućama. Nemojmo od toga živjeti jedan ili dva dana, nego ponesimo to kao iskru u našem nutarnjem duhovnom životu za cijeli svoj život." M. Kuveždanin
Najčitanije iz rubrike