Osijek
NOVI STANOVNICI ZOOLOŠKOG VRTA

Dvogrbe deve Kata i Stevo dobile prinovu. Stigla i ženka zelenog pitona
Objavljeno 20. travnja, 2019.

Osječki je Zoološki vrt odnedavno bogatiji za novog stanovnika..., ili stanovnicu? Naime, majka Kata i otac Stevo dvogrbe su deve koje su postale ponosni roditelji mladunčeta za sada nepoznatog spola. Nakon starije sestre Lune i brata Domagoja, koji se trenutačno nalaze u susjednoj nastambi, simpatična je prinova njihovo treće mladunče koje od prvog dana hoda, a tu i tamo i potrči za svojom majkom.

- Još uvijek nismo sigurni je li malena deva ženkica ili mužjak. Kao što ste vidjeli, tata Stevo ponaša se prilično zaštitnički prema svome potomku i ne dopušta nikome, pa tako ni našim timariteljima, da mu priđu nešto bliže. Ipak, našim je djelatnicima trenutačno najvažnije da je riječ o doista zdravoj bebi izvrsne kondicije koja se vrlo lijepo ponaša u svojoj nastambi. Prvih sati nakon što je mladunče došlo na svijet, već je, u početku onako bojažljivo i nesigurno, počelo stajati na svojim nogicama, da bi nešto kasnije vrlo brzo počelo i trčkarati za svojim roditeljima. Devica će sisati još nekih godinu i pol do dvije godine, što je posve normalno ponašanje u prirodi, pa tako i u zoološkim vrtovima. Ono što možemo reći je da sve životinje, pa tako i dvogrbe deve, u zoološkim vrtovima žive u prosjeku oko pet godina duže zbog toga što ovdje imaju odgovarajuću veterinarsku zaštitu, svježu vodu i hranu, uz to što, naravno, nemaju prirodnih neprijatelja - ispričala je Tatjana Elez, edukatorica u osječkom ZOO vrtu, a otkrila nam je i da će ime male deve, ovisno o spolu, biti Martin ili Martina.

Atraktivnu pridošlicu u osječki ZOO vrt posjetitelji odnedavno imaju priliku vidjeti u akvariju i terariju. ‘‘Iz zagrebačkog ZOO vrta dobili smo oko dvije godine staru ženku zelenog pitona izuzetno lijepe boje koja, kao i u prirodi, većinu vremena provodi na granama. Vjerujem da će oduševiti naše posjetitelje‘‘, rekla je Elez.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike