Regija
ILOK NAPOKON IMA PRORAČUN

Usvojili razvojne programe, više novca za bebe
Objavljeno 19. travnja, 2019.
Povećana je naknada za sufinanciranje troškova prehrane učenika kao i svota za školske knjige
ILOK - Na drugoj sjednici novog saziva Gradskog vijeća Iloka usvojen je plan proračuna za 2019. godinu u iznosu od 63.112.299 kuna.
Istodobno su usvojene i projekcije proračuna za sljedeće dvije godine, kao i planovi održavanja komunalne infrastrukture i gradnje komunalne infrastrukture, plan nabave i plan razvojnih programa.


Pročelnica Upravnog odjela za financije i komunalno gospodarstvo Đurđica Tilović detaljno je predstavila prijedlog proračuna, koji su podržali svi osim HDZ-ovih vijećnika. Njime su obuhvaćene brojne investicije, kao i financiranje obrazovnih i kulturnih programa, pronatalitetne mjere i pomoć socijalno ugroženim građanima. Među investicijama se ističu uređenja groblja, nabava kontejnera za prikupljanje biorazgradivog otpada i kompostera, rekonstrukcija zgrade MO Šarengrad, izgradnja mrtvačnice u Mohovu, aktivnosti na izgradnji reciklažnog dvorišta te infrastrukture u Poslovnoj zoni, izgradnja i asfaltiranje niza nogostupa, trgova i parkirališta, izgradnja kampa u Iloku te program razvoja turističke ponude.


Gradonačelnica Marina Budimir navela je kako poduzeće Kom-Ilok nije mijenjalo cijenu odvoza smeća već 8 - 9 godina, zbog čega kontinuirano bilježe gubitke u poslovanju od približno tisuća kuna godišnje.


- Do povećanja cijene će neizbježno doći, iako je to, kao i poskupljenje vode, nepopularna mjera. Predvidjeli smo da dio gubitka pokrijemo iz proračuna kako ne bi sav teret pao na građane. Morali smo zatvoriti jedan deponij pa su troškovi prijevoza smeća narasli. Stoga smo išli na nabavu većeg vozila za odvoz komunalnog otpada kako bi se odjednom odvezlo što više smeća - rekla je Budimir, dodajući kako će sustav držati održivim dok ne naprave reciklažno dvorište, što će im olakšati gospodarenje otpadom.


Povećanje u proračunu bilježi se na stavci naknade za opremanje novorođenog djeteta, a novinu predstavlja uvođenje 15 tisuća kuna naknade za svako četvrto, peto i šesto dijete u obitelji. Također je povećana i naknada za sufinanciranje troškova prehrane učenika kao i izdvajanja građanima za kupovinu školskih knjiga, čime žele konkretno pomoći roditeljima školaraca.
Svi amandmani vijećnika HDZ-a su odbijeni, a sjednica je okončana uvidom u inicijativu gradonačelnice Budimir za smanjenje broja mjesnih odbora u Iloku s namjerom povećanja učinkovitosti i operativnosti te boljih rezultata rada mjesnih odbora.


Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

Najčitanije iz rubrike