Kultura
SVE JE SPREMNO ZA 4. DANE JULIJA KNIFERA

Sablić Tomić: Cilj nam je meandrirati različitim prostorima umjetnosti i znanosti
Objavljeno 19. travnja, 2019.

Meandrirati različitim prostorima umjetnosti i znanosti cilj je ovogodišnjih, 4. dana Julija Knifera, koji, u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, počinju 23. travnja (na Kniferov rođendan), a završavaju u subotu, 27. travnja. Do cilja kane doći žanrovski različitim sadržajima: radionicama, predstavama, predavanjima, izložbama, kvizom, koncertima, utrkom... Umjetničko je vodstvo ove godine povjereno doc. art. Vuku Ognjenoviću (Odsjek za glazbenu umjetnost), kojemu je desna ruka dr. sc. Iva Buljubašić (Odsjek za kulturu, medije i menadžment). Dane i ove godine realiziraju u suradnji s Gradskim savezom za športsku rekreaciju - šport za sve, napomenula je na jučerašnjoj konferenciji za novinare dekanica, prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić.


Iz bogatoga četverodnevnoga progama voditelj je Ognjenović istaknuo promociju knjige Žarka Radakovića o Kniferu, o kojoj će govoriti prof. dr. sc. Goran Rem, Branko Čegec i Igor Loinjak, asistent na AUKOS-u, a koja će se održati u četvrtak. Izdvojio je Ognjenović i studentsku izložbu kostima pod mentorstvom Barbare Bourek te izložbu Kristine Marić Dune - pješčani planet, u impresivnom Kulturnom centru Osijek, u kojem radovi počinju odmah nakon završetka Dana, ističe Vuk Ognjenović. Obje će izložbe biti otvorene tijekom manifestacije, čiji je vizualni identitet ove godine osmislio dr. sc. Luka Alebić.


Bit će mnogima zanimljive i radionice i predavanja, koja će voditi i držati, uz domaćine, i gosti iz Novog Sada i Zagreba. Studente će sigurno veseliti i kviz u Cadillacu, na kojem će najuspješniji osvojiti ulaznice za predstave u HNK-u Osijek. Program ne bi bio ovako oblikovan i organiziran bez pomoći ostalih članova organizacijskoga tima, iz kojega treba istaknuti mr. sc. Antoniju Matić, voditeljicu Ureda za projekte i programe EU-a i međuinstitucijsku suradnju, te Kristinu Vinković.


Na otvorenju, 23. travnja bit će i zanimljiv domjenak, uz degustaciju zdrave hrane, najavljuju organizatori.
U ime partnera, Gradskog saveza, Osječane svih dobnih skupina na utrku je pozvao Zoran Pupovac, naglasivši kako utrka počinje u 10 sati u subotu, kod Pješačkog mosta (na desnoj obali Drave), a nakon 4100 metara završava kod Eurodoma. Procjenjuju da će za 20-ak minuta trkači (sami ili u društvu psa) doći do cilja, gdje najbrže očekuju simbolične nagrade. Onim najmlađima dodijelit će medalje od čokolade. Nadaju se većem odazivu nego lani.
Narcisa Vekić
Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike