Kultura
OTVORENI 3. DANI JULIJA KNIFERA

Lokacija skulpture posvećene Kniferovu meandru još je tajna
Objavljeno 26. travnja, 2018.

Vezani članci

U OSIJEKU I ĐAKOVU, OD 25. DO 28. TRAVNJA - 3. DANI JULIJA KNIFERA

Helena Sablić Tomić: Obnova Kniferove rodne kuće još uvijek nije na “meniju” Grada Osijeka

Izložbom “Atelje na otvorenom”, na kojoj su sudjelovali Igor Loinjak, asistent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, te studenti Odsjeka za likovnu umjetnost, diplomskoga studija kiparstva, jučer su u Prolazu Julija Knifera, ispred budućeg Kulturnog centra Eurodom, otvoreni 3. dani Julija Knifera, koji se ove godine - zaključno sa subotom, 28. travnja - održavaju u Osijeku i Đakovu.

Loinjak i studenti su na otvorenom pred brojnim posjetiteljima pokazali svoje umjetničke uratke, od kojih su neki nastajali i na licu mjesta, a nazočne su pozdravili predstavnici Umjetničke akademije, čiji je Odsjek za novu glazbu domaćin ovogodišnjih Dana, te Grada Osijeka.

- Ovogodišnji su Dani posvećeni jednom od najvećih osječkih umjetnika, a simbolično ih otvaramo u prolazu koji, na inicijativu Akademije, odnedavno nosi njegovo ime. Naglašavam da smo pokrenuli i niz drugih inicijativa kojima želimo označiti Kniferovu važnost. Tako vjerujemo da ćemo uskoro uspjeti da nekoliko pješačkih zebri u Osijeku bude u obliku meandra, a nadamo se da će Grad ubrzo i obnoviti njegovu rodnu kuću u Vukovarskoj ulici i pretvoriti je u svojevrsni kulturni brend - istaknula je dekanica UAOS-a, prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić.

Danijela Klobučar, voditeljica Odsjeka za kulturu Grada Osijeka, pak, najavila je da će skulptura posvećena Kniferovu meandru uskoro osvanuti na jednoj osječkoj lokaciji koja je za sada još uvijek tajna.

Loinjak je objasnio zašto atelje na otvorenom:

- S jedne strane, to je posveta samom Kniferu, koji je tek početkom 90-ih godina prošloga stoljeća dobio prvi pravi umjetnički atelje, a do tada je stvarao u svom stanu i na drugim mjestima. S druge strane, stalno se može čuti kako se Akademija širi i dobiva nove prostore, a u toj priči studenti likovne umjetnosti nekako imaju sve manje mjesta, odnosno nedostaju im prostori za atelijere u kojima će stvarati - istaknuo je Loinjak.

U četiri će dana na brojnim lokacijama u Osijeku i Đakovu biti organiziran niz događanja – predavanja, izložbe, predstave, koncerti, utrka... – a cijeli se program može pronaći na službenoj mrežnoj stranici UAOS-a. N.Vekić

Akademija se širi i dobiva nove prostore, a studenti likovne umjetnosti imaju sve manje mjesta.

Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike