Regija
OTVOREN 23. SAJAM ZDRAVLJA

Moramo inzistirati da se naši građani više bave sportom kako bismo bili zdravije društvo
Objavljeno 12. travnja, 2019.
Čak 174 predavača osigurala su 106 sati edukacije, kazala je Mandica Sanković
VINKOVCI - U Dvorani barun Trenk otvoren je trodnevni, 23. Sajam zdravlja, s međunarodnim sudjelovanjem, a središnja mu je tema “Platforma ulaganja u rani razvoj djece – značaj predškolskog obrazovanja”.- Na ovogodišnjem Sajamu zdravlja imamo približno 120 izlagača, no na nekim su štandovima i po tri izlagača, tako da je ta brojka i veća. Prostor je dosta ograničio zainteresirane tako da nismo mogli primiti sve one koji su htjeli doći. Što se tiče predavanja, 174 predavača osigurala su 106 sati edukacije bez stanke. Ogroman program razvrstan je u 14 cjelina pa govorimo o Forumu zdravih gradova i županija. Simpozij Zdravlje i zdravstvo vezan je uz implementaciju Zakona o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, tu je i Simpozij novinarstva, tako da možemo reći da imamo jako puno stručnih dijelova na Sajmu. Osim izlagača iz Hrvatske, tu su i Mađari koji će izložiti ponudu kroz svoju udrugu u Vinkovcima - rekla je koordinatorica Sajma, mr. Mandica Sanković.

Nacionalna koordinatorica Hrvatske mreže zdravih gradova, prof. Selma Šogorić, dr. med., istaknula je kako je tema ovogodišnjeg Sajma svima vrlo značajna jer ukazuje na to koliko je važan rani razvoj djece.

- Možemo reći da je u Hrvatskoj gotovo 30 posto djece u riziku kada je riječ o zdravlju, a približno 10 posto u neuroriziku. Broj neurorizične djece nam se povećava iz godine u godinu. Osim toga, 20 posto djece nam živu u riziku od siromaštva. Za državu koja godišnje ima 34.000 djece stvarno govorimo o ozbiljnim brojevima. U Hrvatskoj postoje zdravi gradovi, kao što je grad Poreč, no kada govorimo o Vinkovcima, oni vrlo intenzivno rade i pokazali su predanost - rekla je Selma Šogorić.

Otvarajući 23. Sajam zdravlja, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić istaknuo je kako se Vinkovci trude biti zdravi grad, no da “zdravi grad ne znači samo napraviti sajam, nego se treba živjeti zdravo tijekom cijele godine”.

- Moramo inzistirati da se naši građani više bave sportom, da više koriste medicinske usluge, preventivno, kako bismo bili zdravije društvo. Gradska uprava pokušava maksimalno brinuti o djeci i u našim programima djeca su uvijek u fokusu - rekao je Bosančić.

Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro kazao je, između ostaloga, kako je Sajam zdravlja idealan za razmjenu iskustava, a posebno je dobro što su u sredšte interesa stavljena djeca.

Sajam zdravlja održava se do 12. do 14. travnja u organizaciji Grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije, Hrvatske mreže zdravih gradova te pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva.

Građani će imati priliku besplatno izmjeriti krvni tlak, provjeriti razinu šećera u krvi, razgovarati sa stručnjacima o zdravoj prehrani, tjelovježbi i drugim oblicima očuvanja zdravlja, kao i kupiti različite prehrambene i druge proizvode.

Mario Kokaj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike