Regija
ZGRADA ZAVRŠENA PRIJE DVIJE GODINE

Fizikalna medicina bit će
napokon otvorena u rujnu?
Objavljeno 11. travnja, 2019.
Javna nabava je složena zbog vrste opreme koja se nabavlja, kažu u Županiji
BELI MANASTIR - Jedno od pitanja na nedavnoj sjednici Županijske skupštine bilo je vezano uz početak rada zgrade za fizikalnu medicinu s rehabilitacijom belomanastirskog Doma zdravlja. Postavio ga je županijski vijećnik Marko Bogatić (SDP), koji se nakon sjednice oglasio i priopćenjem za javnost. "Prošle su skoro dvije godine od završetka izgradnje, a Baranjci još uvijek moraju odlaziti u Bizovac. Na sjednici Skupštine po treći sam put ponovio isto pitanje vezano uz početak rada. Župan mi je prvi put odgovorio da će to biti na proljeće 2018. pa rok prolongirao za proljeće 2019. zbog kašnjenja EU fondova, a najnoviji je odgovor kako će, opet zbog EU fondova, biti otvorena na ljeto ove godine. Čudno je da opremanje traje duže od gradnje pa se postavlja pitanje je li Županija zaista toliko uspješna u povlačenju novca iz EU fondova ili je u pitanju nešto drugo", pita se Bogatić.
Kako tvrde u Osječko-baranjskoj županiji, javna nabava u ovom postupku iznimno je kompleksna zbog vrste opreme koja se nabavlja te je za njezinu kvalitetnu provedbu potrebno više vremena nego za samu gradnju objekta.


- Za Dom zdravlja Beli Manastir u okviru EU projekta "Dostupnija primarna zdravstvena zaštita" u tijeku su ugovoreni infrastrukturni radovi za "Grupu I. izvođenje radova" u iznosu od 134.898,44 kuna. Dom zdravlja će dobiti opremu koja je namijenjena i djelatnostima obiteljske (ultrazvučni aparat, sektorska i linearna elektronska sonda za UZV) te interne medicine (aparat za KMAT, holter EKG, defibrilator, spirometar, ergometar bicikl) u vrijednosti od 1.145.000 kuna. Oprema će biti isporučena u roku od 90 dana. Zbog procedura javne nabave prema EU pravilima, u tijeku je postupak nabave i za ostalu opremu namijenjenu i djelatnostima fizikalne medicine i rehabilitacije, dentalne medicine i pedijatrije u iznosu od 976.318,73 kuna. Ugovorena je i isporučena informatička oprema u iznosu od 35.943,77 kuna te uredski namještaj u iznosu od 38.237,50 kuna - ističu iz Kabineta župana, naglašavajući kako je rok za završetak projekta lipanj 2020. No dodaju kako će svi radovi, kao i isporuka opreme, biti puno ranije završeni, najvjerojatnije do rujna ove godine, čime demantiraju i tvrdnje o navodno propuštenim rokovima, kao i sumnju da nova zgrada za fizikalnu medicinu nema suglasnost Ministarstva zdravstva. Ishođena je, tvrde, 9. listopada 2018. godine.
Podsjetimo, cijela priča oko zgrade počela je prije otprilike četiri godine, nakon što je Upravno vijeće Doma zdravlja donijelo odluku o njezinoj izgradnji, a odobrila je Županijska skupština. Kako je tada isticao župan Ivan Anušić, nakon otvaranja tog objekta Belomanastirci i Baranjci imat će jednu potpuno novu medicinsku uslugu, a ravnatelj Doma zdravlja, dr. Žarko Zelić, naglasio je kako Baranjci na rehabilitaciju odlaze u Bizovačke toplice ili osječki KBC pa se zbog njihove udaljenosti znalo događati da ne odrade potrebnu terapiju.
Ivica Getto
OTVORIT ĆE SE SEDAM RADNIH MJESTA
Ukupni trošak investicije iznosi 5.090.356,86 kuna s PDV-om. Tehnički pregled objekta izvršen je u kolovozu 2017. godine, a dva mjeseca kasnije, u listopadu te godine, pravomoćna je postala uporabna dozvola. Brutopovršina građevine iznosi 473,78 četvornih metara, od čega je približno 400 četvornih metara zatvorenog dijela. Za opremanje zgrade za fizikalnu medicinu do kraja 2018. godine uloženo je 389.388,11 kuna. Za veći dio opreme aplicirano je preko projekta "Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini". U novom je objektu planirano zapošljavanje sedam osoba. U djelatnost fizikalne medicine i rehabilitacije tri stručne prvostupnice/prvostupnika fizioterapije, jedan stručni prvostupnik/ prvostupnica radne terapije, jedan fizioterapeutski tehničar te jedna medicinska sestra/tehničar. Za djelatnost psihijatrije i interne medicine planirana je jedna medicinska sestra/tehničar na pola radnog vremena.
Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

Najčitanije iz rubrike