Osijek
INICIJATIVA PREMA GRADSKIM VIJEĆNICIMA

Tenja i Josipovac žele svoje tržnice
Objavljeno 25. ožujka, 2019.
Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća iznova se povela inicijativa za formiranjem tržnice u Tenji. Naime, prema riječima vijećnika Kristijana Šimičića, stanovnici ovog prigradskog naselja imaju i želju i potrebu za otvaranjem manjeg tržnog prostora na ovom području.

No, osim Tenje, za otvaranje tržnog prostora zainteresiran je i MO Josipovac, koji je, za razliku od Tenje, već odradio i formalno-pravnu osnovu ove inicijative na način da su pisani zahtjev uputili prema Gradu Osijeku i trgovačkom društvu Tržnica Osijek. Prema dopisu Vijeća MO-a Josipovac, riječ je o inicijativi OPG-ova koji žele otvaranje zelene tržnice ispred Hrvatskog doma u Josipovcu. No direktor Tržnica Osijek Igor Medić nije toliko uvjeren u isplativost ove ideje, što je odmah obrazložio i pred gradskim vijećnicima, ali i za naš list.

- Svake godine radimo analizu profitnih centara. Imamo ih četiri. Jedan je glavna gradska tržnica na Gajevu trgu, zatim Tržnica u Donjem gradu, Autotržnica i kao četvrti centar su male tržnice ili klupe za vanjsku prodaju koje se nalaze na pet lokacija u gradu od Retfale do Bosutskog naselja i Juga 2. Svi ovi centri posluju s pozitivom, osim ovog posljednjeg, odnosno minitržnica na kojima su naši izravni troškovi, odnosno prihodi, duplo manji od troškova. Primjerice izravan materijalni trošak održavanja na spomenutim lokacijama iznosi minimalno 180 kuna. Podijelimo li taj iznos na zakupnike potencijalnih šest klupa u Josipovcu, to iznosi 30 kuna po klupi, što ne vjerujemo da bi vlasnici OPG-a prihvatili - komentirao je Medić.

No Medić navodi i kako se ovaj problem može riješiti na jednostavniji način, odnosno onaj na koji je to riješio MO Višnjevac, koji se sam skrbi za svoju minitržnicu.

- Mi s tržnicom u Višnjevcu nemamo ništa. O njoj skrbi MO Višnjevac koji taj prostor čisti i nudi prodavačima i to jako dobro funkcionira. To je jedan od načina na koji bi to mogli riješiti i Tenja i Josipovac. Naravno, u slučaju da Grad odluči da tamo postavimo zelene tržnice, mi ćemo to učiniti, ali tada ćemo ili raditi sa svjesnim gubitkom ili na nuli, u slučaju da prodavači pristanu na spomenutu dnevnu cijenu klupe. Što se tiče tržnice u Josipovcu, tu imamo i problem minimalnih tehničkih uvjeta jer tamo nema toaleta ni vode. S druge strane, povijest pokazuje da ovakve inicijative nisu imale ekonomsku isplativost. Naime, u nekoliko se navrata pokušavalo s tržnicom u Tenji i to nije funkcioniralo jer nije bilo kupaca - zaključio je Medić. N. Z. Eberhard
Prema tehničkim uvjetima svaka tržnica mora imati vodu i sanitarni čvor, a upravo to stvara enormne troškove
30

kuna bio bi zakup klupe na potencijalnim tržnicama na području Tenje i Josipovca
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike