Autoglas
SAVJET STRUČNJAKA

Uvijek kada zaustavite auto, ručnu kočnicu morate podići
Objavljeno 26. ožujka, 2019.
Da je ručna kočnica bila aktivirana, 61-godišnjaka automobil ne bi pregazio

Nažalost, ovih se upozorenja sjetimo tek kada se dogodi tragedija, poput one u nedjelju kada je kod Petrijevaca poginuo 61-godišnjak kojeg je zbog nepodizanja ručne kočnice usmrtio vlastiti automobil. Savjeti su jasni - ako napuštate automobil, čak i nakratko, isključite motor, ručicu mjenjača ubacite u prvi stupanj ili parking, povucite/aktivirajte parkirnu kočnicu te izvucite i ponesite kontaktni ključ, odnosno ‘karticu‘!


Tragedija kod Petrijevaca pokazuje koliko je neodgovorno i opasno napustiti vozilo, a da ga se prethodno ne isključi te zakoči mehanizmom prijenosa snage i parkirne kočnice. Prema istom je scenariju prošlog ljeta poginuo njemački turist, a automobil koji odluta opasan je ne samo za vozača, može naletjeti na pješaka, dijete... Materijalna je šteta najmanji problem. Prometni stručnjak Željko Marušić savjetuje da cjeloviti postupak zaustavljanja vozila treba biti automatski kod vozača, nešto što će se svaki put obaviti. Te radnje propisuje i Zakon o sigurnosti prometa na cestama u kojemu, među ostalim, stoji: "Prije nego što napusti vozilo, vozač koji ostavlja vozilo na cesti dužan je poduzeti sve mjere kojima se sprječava da vozilo samo krene s mjesta na kojemu je ostavljeno..." Kazna je 300 kuna, a u sklopu najavljenog ‘paketa‘ strožih kazni, ovaj bi, kako pokazuje i ova tragedija, nimalo benigan prekršaj ubuduće trebalo kažnjavati s 1000 kuna.


Marušić apelira na vozače da pri svakom, pa i najkraćem napuštanju vozila, iz bilo kojeg razloga (čak i ako želite samo provjeriti je li poklopac motora ili prtljažnika dobro zatvoren), trebate isključiti motor, ručicu mjenjača ubaciti u prvi stupanj ili P, povući/aktivirati parkirnu kočnicu te izvući i ponijeti kontaktni ključ, odnosno elektroničku ‘karticu‘ za otključavanje i paljenje automobila.
A ako se od automobila odmičete više od jednog koraka, automobil treba zaključati, jer možete ostati bez vrijednih stvari iz automobila. I još jedna važna stvar: ako automobil zaustavljate ne velikoj kosini, upravljačem prednje kotače zakrenite prema rubnjaku i najbližoj prepreci, a suprotno od potencijalno opasne putanje nizbrdo.


Sandra Lacić
UPALJEN AUTOMOBIL ISPRED PEKARNICE
Marušić napominje kako postoji i druga razina ovog prekršaja, kad mnogi nezaključan, propisno nezakočen auto, često i s uključenim motorom, nakratko ostavljaju pred kioskom, pekarnicom... Izvrsna je to prilika za kradljivce automobila. Policija protiv vlasnika utemeljeno podiže kaznenu prijavu jer je nemarom i neodgovornošću potaknuo kazneno djelo.
Možda ste propustili...

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku

POPULARAN GRADSKI AUTOMOBIL

Povoljnije do Toyote Axgo X