Regija
RASTE GOSPODARSKA AKTIVNOST U VUKOVARU

Poduzetnicima dva milijuna kuna
Objavljeno 21. ožujka, 2019.
VUKOVAR

Za program poticanja razvoja poduzetništva u 2019. godini Grad Vukovar osigurao je dva milijuna kuna za 14 mjera, koliko ih je bilo i prošle godine. Marijana Grubišić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju, pojasnila je kako su poduzetnici do sada najviše interesa pokazali za mjeru otvaranja novih poslovnih subjekata te za poticaje namijenjene razvoju i očuvanju poslovanja postojećih poduzetnika.

- Za otvaranje novih poslovnih subjekata mogu povući stopostotni iznos sredstava koji im je potreban za početni kapital, ulaganje u opremu, javnobilježničke akte i sve što je potrebno za osnivanje obrta ili tvrtke - rekla je Grubišić, s tim da je za tu namjenu moguće dobiti do 10.000 kuna po plaćenim računima i predračunima.

Navela je kako su sredstva povukli iz Fonda za obnovu i razvoj Vukovara koji je još u siječnju otvorio vlastiti fond za financiranje poduzetništva i u tu svrhu osigurao 4,5 milijuna kuna.

- Nisu još evaluirane sve prijave, no taj je natječaj zatvoren i interes je veći od predviđenoga iznosa. Generalno za poticanje poduzetništva interes svake godine raste, s time što mi iznose ograničimo djelomično. Poznato je kako veliki poduzetnici mogu povući značajnija sredstva, pa smo se podijelili i uvijek to pokušamo iznivelirati između Fonda za obnovu i Grada. Tako se iz Fonda može povući do 400 tisuća kuna za pojedinog poduzetnika, dok je kod nas maksimalni iznos 200 tisuća za neke mjere kako bismo dali priliku malim poduzetnicima da mogu iskazati potrebe - pojasnila je, dodajući kako iz oba izvora financiranja sva sredstva budu iskorištena.

Komentirajući stanje u gospodarstvu, naglasila je kako kontinuirano bilježe porast gospodarske aktivnosti na području Vukovara. Iz Udruženja obrtnika Vukovara dobili su informaciju o povećanju broja otvorenih obrta na koncu prošle godine za više od 50 novih.

Istodobno se bilježi i trend otvaranja novih trgovačkih društava, ali i broja zaposlenih, koji je na kraju prošle godine povećan za više od 500 u odnosu na godinu prije. D. Korpoš
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike