Regija
NINA OBULJEN KORŽINEK BORAVILA U ŽUPANJI

Ministrica kulture obećala
je pomoć u digitalizaciji
kina “Mladost” u Županji
Objavljeno 20. ožujka, 2019.
ŽUPANJA

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek posjetila je Županju, gdje se sastala s gradonačelnikom Davorom Miličevićem i suradnicima, a potom je u pratnji domaćina i ravnatelja obišla Gradsku knjižnicu, Zavičajni muzej Stjepana Grubera, dvoranu kina Mladost i prostorije KUD-a Tomislav te je izrazila veliko zadovoljstvo viđenim.

Miličević je pohvalio suradnju s Ministarstvom kulture, koje je sufinanciralo već puno projekata, a odnose se na spomenute gradske ustanove, dvoranu kina Mladost, a financijski je pratilo i prati sve manifestacije i kulturne događaje u gradu, kao i rad udruga.

- Razgovarali smo i o digitalizaciji našega kina, i to će najvjerojatnije ići u zajedničkom aranžmanu, što mi je jako drago, posebice zato što Ministarstvo kulture prepoznaje naše potrebe i ima senzibilitet prema Županji i Županjcima – kazao je Miličević. Vjeruje da će se određena sredstva za kulturu moći povući i preko europskih fondova, o čemu se na sastanku s ministricom također razgovaralo.

Zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva kulture, koje je do sada uložilo 2,8 milijuna kuna, a Grad oko 1,3 milijuna kuna, manji dio i Županija, proteklih je godina temeljito obnovljena i uređena dvorana kina Mladost, koja je zabljesnula novim sjajem. Postavljeno je 500 novih crvenih stolica, koje dvorani daju pravi kazališni ugođaj, a uređen je i balkon. U 2019. u planu je uređenje garderobe na pozornici i obnova zastora, čime će unutrašnjost dvorane biti u cijelosti uređena.

Digitalizacija bi trebala omogućiti nove sadržaje i oživiti županjsko kino jer digitalna tehnologija uz kvalitetu donosi i niz drugih prednosti, kao što su aktualan repertoar i lakša nabava filmova. Uz digitalni projektor tu je i kinoplatno te digitalno ozvučenje za dvoranu. Riječ je o projektu vrijednom oko 450 tisuća kuna, a njegovom će se realizacijom filmske hitove u Županji moći gledati istovremeno kad su premijere u multipleksima u Zagrebu i drugim gradovima. Građani će moći uživati u boljoj kvaliteti slike i zvuka te u 3D projekcijama. Bit će otvorene i nove mogućnosti za korištenje kina, što bi trebalo privući ljude ne samo iz Županje nego i iz okolnih naselja. koji su do sada odlazili u Vukovar ili Osijek.

- Mi smo za 2019. odobrili 260.000 kuna za sljedeću fazu obnove kina Mladost, a standardno kroz projekt digitalizacije malih kinodvorana Ministarstvo se uključuje u sufinanciranje. Gradonačelniku smo obećali da ćemo pratiti Grad i u tom projektu. Prisutni smo u sufinanciranju u gotovo svim djelatnostima kulture koje ovdje u Županji postoje – kazala je ministrica.

Pohvalila je Gradsku knjižnicu Županja kao iznimno aktivnu, prepoznatu i na državnoj razini s njezinim programima i tradicijom dužom od 150 godina. Istaknula je i Zavičajni muzej Stjepana Grubera, koji je aktivan kroz Mrežu muzeja Slavonije, gdje se razmjenjuju projekti i izložbe, te smatra da je to za Županju jako važno.

Ministrica je najavila da će do ljeta biti raspisan natječaj iz Europskog socijalnog fonda za provedbu strategije poticanja čitanja. Dio sredstava bit će usmjeren za obnovu bibliobusne službe, ali više od polovine te alokacije od 50 milijuna kuna, kako je naglasila, ići će u prvom redu knjižnicama za različite programe poticanja čitanja.

- Vjerujem da će ovako dinamična knjižnica kakvu imamo u Županji sigurno prijaviti zanimljive projekte koji će proći na tom natječaju - zaključila je.

Marija Lešić Omerović
Ministrica je pohvalila Gradsku knjižnicu kao iznimno aktivnu i prepoznatu i na državnoj razini te Muzej
Potpora KUD-ovima
“Podržavamo i oba KUD-a u Županji i amatersko kazalište, a financiramo i Festival glumca. Drago mi je da je ove godine u Županju došao i jedan projekt iz Europskog socijalnog fonda, što je gotovo 500.000 kuna iz programa Umjetnost i kultura za mlade”, kazala je ministrica.
Možda ste propustili...

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

Najčitanije iz rubrike