Regija
U ĐAKOVU NOVA IGRA IZ - DONJE MOTIČINE

Roditelji igraju metloboj, djeca ih bodre i navijaju
Objavljeno 20. ožujka, 2019.
Igru donijela odgojiteljica Dječjeg vrtića “Zvončić” iz Našica
ĐAKOVO

Potrebna je dobra, po mogućnosti sirkova metla, lagana velika lopta i dva mala gola i - eto dobre zabave i za djecu i odrasle, napose njihove roditelje. Igra je to metloboja koja je u Đakovo, u Vilu Magic stigla, ne iz filmova o Harryju Potteru gdje je to izmišljeni sport na metlama kao magična verzija kombinacije nogometa, košarke i pola, nego iz – Donje Motičine.

Na travnjak Vile Magic donijela ju je odgojiteljica Dječjeg vrtića "Zvončić" iz Našica Silvija Jančula, koja radi u Područnom vrtiću pri OŠ u Donjoj Motičini. Donjomotičani donijeli, a drugi gosti Vile Magic, kaže njen vlasnik Jozo Ciganović, itekako dobro prihvatili.

– Kada su Donjomotičani prvi put bili u Vili tražili su da im, na moje veliko iznenađenje, donesem sve metle koje imam. Bilo mi je prvo čudno, a potom sam vidio koliko je zabave u tom metloboju. Najbolje su metle od sirka, nema igre rukama i nogama, nego isključivo metlom, dogovori se na koliko se igra, tu su i dva gola. Nema ozljeda, nema golmana, jer svi su ujedno i igrači i golmani, a ne smije se napustiti prostor travnjaka - kaže Ciganović.

Uz 12 metli, nabavio je on i plašteve, kao u filmu o Harrryju Potteru, pa – prema želji. Uvijek nasmijana, aktivna, maštovita vrtićka teta Silvija odlučila je završetak vrtičke godine više ne obilježavati završnim svečanostima uz program koji izvode djeca.

– Više ih ne stavljam u ulogu zabavljača, nego njihove roditelje volim staviti u neku nesvakidašnju situaciju koju će djeca pamtiti. Stoga sam rekla – nema više završnih svečanosti, nego svi idemo na zajednički izlet s roditeljima. To je dobro, djeca to pamte. U interesu mi je da tada animiram i djecu i roditelje. Tako je bilo s metlobojem. Igraju ga roditelji, a djeca navijaju i bodre ih te na kraju pobjednicima igre s metlama dodjeljuju "medalje". Trebate vidjeti taj sjaj u oku djeteta i njegovog roditelja kada mu njegovo dijete stavi oko vrata "medalju" napravljenu od CD-a. Za naših izleta u Vilu Magic vrijeme nije (uvijek) bilo vruće i sunčano, a što ima i svojih prednosti, kao i za metloboj. Jer da je sunčano i vruće djeca ne bi izlazila iz bazena - kaže Jančula, koja je dosad na zajednički izlet u Vilu vodila tri generacije.

Jančula je i animatorica na rođendanima pri Društvu Naša djeca. Osmislila je dosad niz igara.

– Ideja je i stvar trenutka, može biti i samo jedna misao. Mnogo toga nađem na internetu, on je moj prozor u svijet. Moja grupa na Facebooku ima 28.000 pratitelja. Kako roditelje volim stavljati u nesvakidašnje situacije, za maškare naša djeca više ne idu kao male maškare kroz selo, nego se maskiraju njihovi roditelji, a svako dijete treba prepoznati svoju mamu, ili svog tatu iz maske - kaže odgojiteljica Silvija, za kojom je 25 godina radnog staža u vrtiću.

Mali Donjomotičani, njihovi roditelji i teta Silva na idući zajednički izlet u Vilu dolaze u svibnju ili lipnju. Metle za metloboj su spremne.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike