Regija
OSTVARILA IM SE ŽELJA

Mokrešani proslavili asfalt u selu
Objavljeno 14. ožujka, 2019.
MOKREŠ

Konačno je prošao i asfalt kroz Mokreš, još jedno od sela u Općini Čaglin koje postaje sve praznije. Ostalo je još samo nekoliko kuća s djecom i mladima, većinom tu živi staračko stanovništvo. A mogućnosti ima napretek - ekološka poljoprivreda, nezagađena zemlja, ekološko voćarstvo, stočarstvo, pčelarstvo, samo su neke od mogućnosti koje pruža ovaj kraj u kojem industrije i zagađivača nema na kilometre. Tim, i potencijalnim novim, stanovnicima, pružena je još jedna šansa za razvoj i povratak u selo.

- Samo da mi je asfalt u mom selu Mokrešu, moj OPG bi sigurno bolje radio, došao bi netko po moj med i proizvode od meda, po moj ovčji i kozji sir, uredili bi i kušaonicu za med i sireve, pripremili za turiste jedan boravak u prirodi na našem imanju, našem ribnjaku. Imamo zdravu hranu, ali do nas se teško dolazi i to je problem, jer sve naše proizvode moramo voziti po sajmovima da bismo ih prodali – kazala je Anita Nekić, najuzornija seoska žena Požeško-slavonske županije, kada je 2017. godine sudjelovala na natjecanju za najuzorniju seosku ženu Hrvatske.

Modernizaciju ceste u Mokrešu, dugačke gotovo kilometar od glavne ceste, organizirala je i financirala Općina Čaglin iz svojih sredstava.

- Upravo je završena jedna dionica županijske ceste koju je financirao ŽUC Požeško-slavonske županije prema selu Jezeru, koja prolazi pokraj sela Mokreša. Oni bi se sada s prašine i blata uključivali na asfalt pa smo željeli i tim stanovnicima osigurati asfalt kroz selo. Posebno stoga što u selu koje je iseljavano niz godina ima još nekoliko mladih obitelji koje moramo zadržati u ovom ruralnom prostoru. No i vraćaju se neki, sve više se u selu uređuje vikendica, a i vraćaju se ljudi koji su se davno odselil, pa dolaze ovdje u čarobnu prirodu uživati umirovljeničke dane – istakao je načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač, koji je u proračunu pronašao 400 tisuće kuna i osigurao i Mokrešanima asfalt kroz selo. AGM Kruna
Zbog ceste sretni i poduzetnici i djeca
- Nisam mogla niti sanjati da će se moja želja tako brzo ostvariti. Sretna sam i presretna, evo priredili smo i ručak i pečeno janje za radnike. Sretna su i moja djeca, jer evo Dora je jedva čekala da se može konačno voziti na rolama i koturaljkama ispred svoje kuće - kaže Anita Nekić, koja sada sigurno nastavlja ulaganja, a prvi su na redu kušaonica i proširenje sirane.

Njezin OPG danas ima u uzgoju približno 200 ovaca i koza, 90 košnica za pčele, ribnjake, a bave se i ratarstvom i proizvode hranu za svoju stoku.
Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

Najčitanije iz rubrike