Regija
BRANITELJSKA ZADRUGA “MEDENE RUKE” VUKOVAR

Medenjake po receptu iz 1902. traži cijela Hrvatska
Objavljeno 13. ožujka, 2019.
Oblike i recepturu zadruga je zaštitila u Zavodu za intelektualno vlasništvo
VUKOVAR

Svaki je medenjak ručno rađen i napravljen od najboljih namirnica po receptu iz 1902. godine - ta rečenica možda ponajbolje oslikava vrijedni rad članica Braniteljske zadruge "Medene ruke" iz Vukovara, a koje od 2010. godine u svojoj radionici prave taj tradicionalni hrvatski kolač. Jestivi su to i ukrasni medenjaci, a njima se slade ne samo Vukovarci jer slatki zalogaji autohtnog izgleda i jedinstvenog okusa traženi su - diljem Hrvatske.

- Tradicija je duboko ukorijenjena u nama i trudimo se otrgnuti je zaboravu. Izvornosti pak želimo dodati i novu dimenziju prihvatljivu današnjem vremenu i svakako prepoznatljivu - kaže predsjednica BZ-a "Medene ruke", Fanika Janko, dodajući da su stoga "s krajnjeg hrvatskog istoka, iz ravne Slavonije, odlučili svoj grad Vukovar predstaviti Hrvatskoj i svijetu na originalan i zanimljiv način". Medeni kolači iz grada koji je 1991. bio teško pogođen ratnim vihorom odlaze tako do ljubitelja statkih zalogaja u obliku Vučedolske golubice ili vodotornja, simbola tog herojskog grada.

- To je jedinstvena simfonija izgleda, okusa i mirisa. A u poplavi kičerajskih suvenira želja nam je od početka bila ponuditi autohtoni medeni suvenir - opisuje Janko. Oblike svojih medanjaka, kao i originalnu recepturu s početka 20. stoljeća, zadruga je, kaže, i zaštitila u Zavodu za intelektualno vlasništvo. U stvaranju tih posebnih medenjaka sudjeluje deset članica zadruge, a sve su braniteljice ili djeca poginulih i nestalih branitelja iz Domovinskog rata.

Motivi gradova
- Mi smo jedina braniteljska zadruga žena na razini Hrvatske koja je aktivna, i funkcionira, gotovo već desetljeće - napominje pri tome Fanika Janko i kazuje kako je u njihovoj radionici u gradskoj četvrti Borovo naselje nerijetko i radno i zabavno.

- Dakako, pomaže nam rad s medenjacima i da se odmaknemo od svakodnevice, da nismo u svoja četiri zida kada naviru sjećanja na sve strahote ratnog pakla Vukovara. Radeći nešto ne zaboravi se sve to, ali je lakše - reći će, govoreći da je njihova radionica opremljena kalupima, pećnicama, radnim stolovima i policama... Radni prostor prati standarde za izradu kolača, a opremili su ga uz potporu Ministarstva branitelja.

Međutim, osim vukovarskih simbola, medeni kolači iz Vukovara odlaze i u obliku prepoznatljivih motiva hrvatskih gradova, od Iloka do Dubrovnika.

- Za Dubrovnik su to medenjaci, primjerice, s motivom sv. Vlahe, za Split je to zvonik crkve sv. Duje, morčić za Rijeku, Arena za grad Pulu, za Zadar je to crkva sv. Donata, kumica za Zagreb, Orion za Vinkovce.... - govori Janko o tim zanimljivim kolačima čiji je rok trajanja, dodaje, najmanje šest mjeseci. Kaže da se o motivima hrvatskih gradova na slatkim i jestivim suvenirima proizvedenim u Vukovaru dogovaraju s turističkim uredima ili pak gradskim službama koje im često naručuju medenjake koji osvajaju ljepotom i izrade i ambalaže. Sada se dogovaraju i za Osijek, gdje bi to mogao biti "pješak"...

Škrinje Hrvatske
Medenjaci se pak pakiraju i u drvene škrinje Hrvatske, u minijaturnim izdanjima. Škrinje su dakle oslikane po uzoru na npr. višku, virovitičku ili pak vukovarsku škrinju, čiji su motiv crveni tulipani na bijeloj podlozi.

- Oslikavamo ih na tradicionalni način, voskom - kazuje. Predsjednica "Medenih ruku" reći će i da je njihov medenjak, kao suvenir iz Vukovara, postao vrlo omiljen jer "može se i pojesti" pa neće samo kao ukras skupljati prašinu.

Osim diljem Hrvatske, vukovarski medeni kolači iz radionice Braniteljske zadruge nerijetko završe i u inozemstvu, a Fanika Janko promovirala ga je prije 5 - 6 godina i u sjedištu UN-a u New Yorku prilikom zasjedanja Glavne skupštine. Janko će ispričati i zanimljivost kako im povremeno i tvrtke naruče medanjake s njihovim znakom pa su tako radile "pauka" za Parking Zagreb ili "zmiju" za zagrebačke Ljekarne, životinje za ZOO vrt također u Zagrebu ili pak "sovu" za Noć muzeja.

- Nadamo se da ćemo ovim našim autohtonim, izvorno hrvatskim proizvodom pobuditi osjećaje i svijest o pripadnosti, tradiciji i svojem podrijetlu. Jednako tako, želimo zadovoljiti potrebe, potražnju i ukus konzumenata - zaključila je Janko iz Braniteljske zadruge "Medene ruke", gdje neumorno stvaraju slatke suvenire.

Sanja Butigan
Radile su i “pauka” za Parking Zagreb, “zmiju” za zagrebačke Ljekarne, životinje za ZOO vrt u Zagrebu...
Recept je tajna
- Od početka proizvodnog procesa pazile smo da sve bude autohtono hrvatsko. Slijedeći našu bogatu slavonsku tradiciju, za smjesu medenjaka koristimo recept naslijeđen od bake naše članice. Nakon izrade smjese, tijesto se razvalja i kalupom dobivaju oblici. Zatim se peku i nakon hlađenja dovršavaju ocrtavanjem. Medenjak pakiramo u prozirnu foliju, s našim logom otisnutim na prikladan papir - opisuje Janko, no recept je - tajna. Otkriva tek da se prave bez masnoća.
Možda ste propustili...

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

Najčitanije iz rubrike