Regija
PONOVNO BUĐENJE VATROGASTVA

U Đuređenovac stiglo interventno vozilo, najavljena je gradnja doma
Objavljeno 12. ožujka, 2019.
ĐURĐENOVAC - Nakon 95 godina, u Đurđenovcu je 2017. ugašeno Dobrovoljno vatrogasno društvo. Problemi su počeli još 2005. stečajnim postupkom nad DIK-om Đurđenovac i prodajom vatrogasnog doma. Teška situacija kulminirala je prije dvije godina kada je proveden skraćeni stečaj nad DVD-om Đurđenovac te je osnovano novo društvo, DVD Đurđenovac 1922, koje za djelovanje koristi prostor Hrvatskih šuma bez naknade.

- Đurđenovac je i nakon prestanka postojanja DIK-a ostao centar drvoprerađivačke industrije s tvrtkama te stolarsko-pilanskim obrtima s više od 600 zaposlenih te vrlo velikim požarnim opterećenjem. Povijest vatrogastva u Đurđenovcu datira od 1922. godine te je zasigurno potrebno dobro opremljeno i kvalitetno vatrogasno društvo - istaknuto je na godišnjoj skupštini DVD-a Đurđenovac 1922, koju je otvorio predsjednik Jozo Pritišanac. Članovi su prihvatili izvješće o radu u 2018. te donijeli plan rada. Osim obavljanja protupožarne preventive, sudjelovanja u gašenju požara te otklanjanju posljedica elementarnih, u planu je i uključivanje djece i mladeži u rad društva. Zaslužnim članovima dodijeljena su priznanja za dugogodišnji rad, a Općini Đurđenovac i sponzorima zahvalnice za suradnju i potporu u radu društva. Spomenice za 40 godina u vatrogasnoj organizaciji dobili su Tihomir Ugljanac, Zoran Wolf, Mario Šebešćen, Stanislav Granat i Zlatko Boljkovac. Za 30 godina spomenicu je primio Đuro Smiljanić, a za 10 godina Ivica Protoki. Članovima koji su položili ispit za zvanje vatrogasac prve klase dodijeljene su diplome. Dopredsjednik VZO-a Đurđenovac Matija Držaić čestitao im je na trudu i zalaganju u protekloj godini te pohvalio povećanje broja članova, kao i želju za uključivanjem mladih, zbog kojih, kako je rekao, vidi budućnost đurđenovačkog vatrogastva. Načelnik Općine Đurđenovac Hrvoje Topalović najavio je gradnju društveno-vatrogasnog doma.

- S obzirom na to da je Općina do sada realizirala velik broj projekata financiranih sredstvima Europske unije, odlučili smo projektirati i dobili smo potvrdu glavnog projekta gradnje novog društveno-vatrogasnog doma, koji će koristiti ne samo vatrogasci nego i udruge koje se bave humanitarnih radom - kazao je Topalović. Na skupštini su bili izaslanici prijateljskih DVD-ova te predstavnici udruga koje djeluju na području općine Đurđenovac.

Održana je i primopredaja vozila Nissan Pick-up, koje je nabavila Općina Đurđenovac. Vozilo će biti nadograđeno visokotlačnim modulom za gašenje požara, a njegovom nabavom DVD je pojačao svoju tehničku pripravnost. S. Fridl
Možda ste propustili...

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike