Regija
TINTL PRERASTA U RAZVOJNU AGENCIJU

Za Slavoniju od 2005. povukli 25 milijuna eura
Objavljeno 12. ožujka, 2019.
TINTL je, iako udruga, priznat kao jedna od najuspješnijih lokalnih razvojnih agencija u Republici Hrvatskoj
TOVARNIK - Ured za međunarodnu suradnju TINTL od svog je osnivanja 2005. godine do danas za Slavoniju i Srijem iz različitih izvora povukao nemalih - oko 25 milijuna eura! Veliki je to uspjeh za mala mjesta na hrvatskom istoku jer članice TINTL-a su općine Tovarnik, Tompojevci, Lovas i Stari Jankovci, kao i grad Ilok.Sjedište TINTL-a, osnovanog prije više od 13 godina kao neprofitna organizacija prema sličnim modelima razvojnih struktura i mehanizama u Europskoj uniji, i danas je u Tovarniku, a prvotna udruga uskoro će prerasti u Razvojnu agenciju, istog imena TINTL.

Voditelj Ureda Mladen Markešić podsjeća kako je razlog osnivanja TINTL-a na spomenutom području Slavonije i Srijema bio jednaka tradicija, povijest, kultura, običaji susjednih općina i grada, jednak stupanj nerazvijenosti, nemogućnost samostalnog sufinanciranja projekata...

- Djelovanje Ureda TINTL najviše je usmjereno na izradu i provedbu projekata financiranih iz fondova Europske unije gdje je ostvaren izniman uspjeh te smo priznati i kao jedna od najuspješnijih lokalnih razvojnih agencija u Republici Hrvatskoj iako smo kao pravni oblik udruga - kazuje Markešić, pod čijim je vodstvom mlada ekipa, njih 22, mahom 30-ih godina života i u najvećem broju angažiranih na pisanju i provedbi projekata.

- U razdoblju od 2005. do 2018. godine Ured TINTL je prijavio i proveo više od 200 projekata financiranih iz različitih izvora kao što su Europska komisija, Ministarstva RH, Fond za zaštitu okoliša..., a omjer uloženih i dobivenih sredstava je 1:76 eura. To znači da su do prosinca 2017. godine općine i grad u rad Ureda TINTL uložile oko 310.000 eura, a dobiveni projekti iznosa su većeg od 23,5 milijuna eura - kazuje voditelj Ureda TINTL, dodajući kako je, uključujući i prošlu 2018., godinu, ukupni iznos "povučenog" novca premašio 25 milijuna eura. Dodaje i da je samo za razdoblje od posljednje dvije godine bilo ugovoreno 95 projekata ukupne vrijednosti veće od 10 milijuna eura što su, istaknuo je, za ovaj siromašan kraj velika sredstva. - Do kraja ožujka premašit ćemo rezultate 2018. jer već sada imamo ugovorene projekte od 10 milijuna kuna - dodaje.

Međutim, TINTL unatoč tomu prati i rad gospodarstvenika i poljoprivrednika, izrađuje za njih projekte i redovito ih obavještava o natječajima ili pak organizira radionice. Većinu tog rada s gospodarstvenicima TINTL održava na volonterskoj razini sa željom, kazuje Markešić, da gospodarskim subjektima krajnjeg hrvatskog istoka pomognu u što većem i boljem povlačenju sredstava iz EU fondova.

- Kako radimo na ratom opustošenom području koje je pretrpjelo iznimno velike štete i ljudske žrtve, kroz snimanje dokumentarnih filmova i tiskanje knjiga nastojimo i očuvati sjećanje i poštovanje prema svim žrtvama - zaključio je.

Sanja Butigan
OD VRTIĆA DO RECIKLAŽNIH DVORIŠTA
Prema Markešićevim riječima, među novougovorenim su projektima reciklažna dvorišta u Tovarniku i Iloku, a pripremljeni su i projekti Doma kulture u Opatovcu i Mikluševcima, sanacija divljeg odlagališta u Iloku... Nabrajanje projekata unatrag 13 godina zahtijevalo bi golem prostor, no u TINTL-u navode neke najdraže poput igraonica i dječjih vrtića u Tovarniku, Lovasu i Tompojevcima, kao i program “Zaželi”, gdje su kroz vlastite projekte zaposlili 162 žene u svim mjestima na području rada TINTL-a, ali i ceste u Bapskoj i Lovasu...
Mladen Markešić

Voditelj Ureda

Djelovanje je usmjereno na izradu i provedbu projekata financiranih iz fondova EU-a gdje je ostvaren izniman uspjeh te smo priznati i kao jedna od najuspješnijih lokalnih razvojnih agencija u Hrvatskoj
Možda ste propustili...

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

NASTAVAK DRŽAVNOG LIDRANA - DOMAĆIN VINKOVAČKA GIMNAZIJA

Svoje umijeće u literarnom, dramskom i novinarskom radu pokazuju srednjoškolci

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike