Regija
MODERNIZACIJA NASIPA

Ojačavanjem temeljnog tla do učinkovitije obrane od poplava
Objavljeno 11. ožujka, 2019.
Osigurat će se i dodatni prostor za zadržavanje vode u inundacijskom području Save
ŽUPANJA

Hrvatske vode i u 2019. nastavljaju realizaciju vrlo značajnog projekta "Modernizacija lijevoobalnih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške" započetog u svibnju 2017. radi povećanja sigurnosti zaštite od poplava dodatnim ojačanjem temeljnog tla nasipa protiv hidrauličkog sloma, čime će se povećati stabilnost nasipa.

Projektom se u lijevom zaobalju Save, od državne granice s Republikom Srbijom do Nove Gradiške, predviđa realizacija hitnih, "no regret", mjera koje podrazumijevaju izgradnju berme na zaobalnoj strani savskog nasipa i uspornih nasipa lijevih pritoka. Berma je vodoravna ili malo nagnuta ravnina koja poput stube prekida kosinu nasipa, a ima funkciju njegove dodatne stabilizacije. Izgradnjom izdignutog servisnog puta iznad razine terena u zaobalju, kojim će se omogućiti doprema materijalnih sredstava i ljudstva, omogućit će se učinkovitija provedba interventnih mjera obrane od poplava na cijeloj dionici projekta.

Ukupna vrijednost projekta je 369.744.025,15 kuna, od čega nepovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 314.282.421,37 kuna, a ugovor o dodjeli potpisan je u listopadu prošle godine. Planirani rok za dovršetak modernizacije lijevoobalnih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške je kraj 2021. godine, a projektom su obuhvaćena 172,43 kilometra.

U Hrvatskim vodama, u odgovoru na upit Glasa Slavonije, pojašnjavaju da se modernizacija lijevoobalnih savskih nasipa odvija sukcesivnom izradom projektne dokumentacije po definiranim dionicama, rješavanjem imovinskopravnih odnosa, provedbom upravnih postupaka za ishođenje lokacijskih i građevinskih dozvola, provedbom postupaka javne nabave radova i usluga stručnog nadzora građenja te građenjem objekata. U svibnju 2017. započela je izgradnja na dvije najugroženije dionice nasipa, od državne granice sa Srbijom do Crpne stanice Konjuša u Gunji (duljina 10,2 km) u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja će biti završena do kraja srpnja. Druga je dionica od Klakara do Ruščice (duljina oko 5 km) u Brodsko-posavskoj županiji koja je dovršena krajem 2018.

- Nastavak realizacije projekta planiran je provedbom četiri postupka javne nabave, a svaki se sastoji od tri ili više grupa radova. Prvi, kojim su obuhvaćeni radovi na dionicama CS Konjuša - Topola i Jaruge - Svilaj te na dionici Zadubravlje - Klakar - Ruščica, dovršen je lani. S odabranim izvođačima na dionicama Jaruge - Svilaj i Zadubravlje - Klakar - Ruščica potpisani su ugovori o građenju i izvođači su tijekom studenoga i prosinca uvedeni u posao. Za dionicu CS Konjuša - Topola ugovor o građenju je u postupku potpisivanja – pojašnjavaju u Hrvatskim vodama.

U prošloj godini proveden je i drugi postupak javne nabave za izvođenje radova za dionicu Topola - Županja u Vukovarsko-srijemskoj te dionice Slavonski Brod - Dubočac i Dubočac - Lužani u Brodsko-posavskoj županiji. Ukupna duljina je 38,45 km, a ukupna vrijednost radova je 71 milijun kuna. Potpisivanje ugovora o građenju je u tijeku.

- Priprema trećeg postupka javne nabave odnosi se na dionice Grad Županja, Županja - Štitar i Babina Greda - Slavonski Šamac, koje čine prvu grupu predmeta nabave. Dionice Babina Greda, Slavonski Šamac, Slavonski Brod zapad čine drugu grupu predmeta nabave, a dionica Pričac - Davor - Orubica treću grupu predmeta nabave koja je započela krajem 2018. Ukupna procijenjena vrijednosti trećeg postupka nabave iznosi 53,11 milijuna kuna - ističu u Hrvatskim vodama.

Za dionice četvrtog postupka javne nabave radova u tijeku je izrada projektne dokumentacije i ishođenje lokacijskih dozvola. Predmet nabave podijeljen je na četiri grupe, a obuhvaća dionice Slavonski Šamac - Jaruge, Dolina - Mačkovac - Nova Gradiška, Svilaj - Bicko Selo, Uređaj za pročišćavanja otpadnih voda Slavonski Brod te Lužani - Pričac i Davor. Ukupna procijenjena vrijednost cjelokupnog predmeta nabave je 47,59 milijuna kuna. Pripremu postupka javne nabave moguće je očekivati u trećem kvartalu 2019. godine.

Marija Lešić Omerović
servisni put
daje pristup nasipu
370

milijuna kuna ukupna je vrijednost projekta Hrvatskih voda
172,43

kilometra nasipa obuhvaćeno je projektom modernizacije
2021.

je godina završetka svih planiranih projektnih aktivnosti
Možda ste propustili...

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

Najčitanije iz rubrike