Osijek
NEOPERATIVNO LIJEČENJE IŠIJASA

U KBCO-u na uputnicu obavljaju zahvat koji kod privatnika stoji 18.000 kn
Objavljeno 11. ožujka, 2019.

KBC Osijek danas je jedna od samo tri državne bolnice u Hrvatskoj u kojoj je moguće obaviti zahvat perkutane laserske dekompresije diska (PLDD), ili, krajnje pojednostavljeno rečeno, neoperativnog liječenja išijasa.

Taj zahvat, koji inače obavlja još samo nekoliko privatnih klinika, gdje je njegova cijena do 18.000 kuna, moguće je dobiti na uputnicu HZZO-a, i to nakon što pacijenta u osječki Zavod za liječenje boli pošalje njegov liječnik obiteljske medicine, neurokirurg ili fizijatar. Koliko je taj zahvat tražen, dovoljno govori činjenica što je lista čekanja za njega od dva do tri mjeseca. Zavod za liječenje boli KBC-a Osijek jedini za sada u Hrvatskoj posjeduje operacijsku salu samo za minimalno invazivno liječenje boli, koja radi svakodnevno, a četvrtak je dan predviđen za PLDD, kada se učini i do šest takvih zahvata.

- Riječ je o zahvatu koji se obavlja kod hernije diska, što je jedan od najčešćih razloga zbog kojega pacijenti i dolaze potražiti pomoć u Zavod za liječenje boli KBC-a Osijek. Znači, to je ona bol koja se širi iz leđa u donje ekstremitete, a na magnetnoj se rezonanciji jasno vidi hernija diska i kompresija korijena živca na dotičnom nivou kralježnice. Zahvat provodimo rutinski i pokaže li se da je pacijent operabilan, a na ovaj se način izbjegava klasična operacija kralježnice s višednevnom hospitalizacijom. Bolesnik prije samog zahvata dobiva intravenski analgeziju i sedaciju, ali cijelo vrijeme zahvata ostaje budan i u kontaktu je s liječnikom. Cijeli postupak vodi se kroz dnevnu bolnicu, te se istog dana ide kući - objašnjava doc. prim. dr. sc. Ivan Radoš, predstojnik Klinike za anesteziologiju i voditelj Zavoda za liječenje boli KBC-a Osijek.

No, da bi se utvrdilo ispunjava li pacijent uopće uvjete za ovu vrstu zahvata, potrebno je proći dijagnostičku obradu u Zavodu za liječenje boli.

- Postoji više kriterija koji pokazuju da nije moguće obaviti ovu vrstu zahvata na pacijentu, a tri su najčešća prijašnje operacije na navedenom nivou, izražene degenerativne promjene diska s visinom diska smanjenom za više od trećine, kao i ekstruzija diska. Kod bolesnika kod kojih je dominantna upalna komponenta kao prvu opciju radimo primjenu steroida jer je poštednija i dokazano djelotvorna. Tek ako ona ne djeluje, idemo na perkutanu lasersku dekompresiju diska. Jasno je kako su rezultati i ovog zahvata bolji kod mlađih, radno aktivnih bolesnika, kod kojih je hernija diska na jednom nivou, kod kojih nema degenerativnih promjena i kod bolesnika kod kojih nije došlo do razvoja osteofita. Bolesnicima se nakon zahvata preporučuje poštedni režim od dva tjedna, a za potpun učinak ponekad treba i od šest do deset tjedana - objašnjava doc. prim. Radoš. Inače, KBC Osijek danas je hrvatski edukacijski centar za perkutanu lasersku dekompresiju te je na listi edukacijskih centara u svijetu tvrtke Biolitec, koja je zaslužna, uz gospodina Franju Kalema, što KBC posjeduje ovu vrstu lasera, inače vrijednu oko 50 tisuća eura. U svijetu ove zahvate obavljaju ortopedi, neurokirurzi i anesteziolozi koji se bave minimalno invazivnim liječenjem boli, kaže doc. Radoš. N. Z. Eberhard
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike