Osijek
SABLASNO GRADILIŠTE NA DONJOGRADSKOJ OBALI

Vodogradnja u stečaju, očekuje se natječaj za novog izvođača radova
Objavljeno 11. ožujka, 2019.
Otkako su Hrvatske vode, prije točno dva mjeseca, objavile da izvođač radova na donjogradskoj šetnici ne može ispuniti svoje obaveze te da će za izvedbu toga projekta biti tražen novi izvođač, pogledi Osječana, posebice Donjograđana, upereni su u to napušteno gradilište. Sve u nadi da će na njemu uskoro ugledati nove radnike i radne strojeve, posebice što su već u ožujku uvjeti za građevinske radove povoljni.

Unatoč tomu na donjogradskoj se šetnici uz Dravu, na potezu od vojarne Vrbik do Trga Nikole Tesle, ne događa baš ništa. Ondje je trenutno mrtvo a istodobno otvoreno gradilište, što upućuje na to kako taj veliki projekt, vrijedan čak 26 mlijuna kuna, u 18 mjeseci realizacije nije došao ni do pola puta. Obližnji su stanari posebno nezadovoljni. Njihova je promenda devastirana, a s obzirom na to da Hrvatske vode nikako da raspišu natječaj za novog izvođača, s pravom se pitaju koliko će dugo još gradlište umjesto šetališta uz rijeku biti njihova svakodnevica. Brinu se i za sigurnost djece i rekreativaca, koji gradlištem nesmetano prolaze.

No generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković, koji je nedavno u Osijeku nazočio svečanom početku radova na četvrtoj dionici uređenja osječke šetnice uz Dravu (koja se naslanja na projekt uređenja donjogradske šetnice), obećava građanima kako će se ta situacija uskoro pomaknuti s mrtve točke.

"Nažalost, radovi na trećoj poddionici uređenja osječke šetnice, u vrijednosti od 26 mlijuna kuna, za što su sredstva osigurana, zbog znanih problema u građevinarstvu u Republici Hrvatskoj i krize stoje. Poneka poduzeća nisu uspjela zadržati likvidnost. Za njih su stečajevi u tijeku, što se dogodilo i s izvođačem radova na trećoj poddionici ovoga projekta. Hrvatske će vode nakon završetka pravnog procesa vrlo brzo nastaviti radove", komentirao je Đuroković situaciju na obali Drave u Donjem gradu, dodavši kako se za raspisivanje natječaja čeka ishod ročišta na kojemu bi trebalo biti odlučeno hoće li izvođač radova - Vodogradnja d.d. Osijek - otići u stečaj.

"Mi nismo htjeli nikoga gurnuti u propast, do zadnjega smo čekali da se izvođač radova izbori s teškoćama u poslovanju, ali čini se da je to nemoguće. Nakon što se za tu tvrtku otvori stečaj, bit će raspisan natječaj za novog izvođača", obećao je Đurković.

U međuvremenu je, 4. ožujka, za tvrtku Vodogradnja d.d. Osijek otvoren stečajni postupak. Iako se iz Hrvatskih voda o tome nisu oglasili, javnost očekuje skorašnje raspisavnje natječaja za novog izvođača radova. Ipak, prema procjenama, da Hrvatske vode taj natječaj raspišu već danas, završetak radova na donjogradskoj šetnici pomiče se na kraj 2020. godine, a status quo na gradilištu bit će minimalno idućih nekoliko mjeseci, koliko je potrebno da se ogranizira i provede novi natječaj te da prođu žalbeni rokovi.

Podsjetimo, u sklopu ovog projekta obaloutvrda je trebala u velikom dijelu biti srušena, a umjesto nje trebala se sagraditi nova, ulazeći u korito Drave čak 12 metara. Sve to kako bi se stvorio prostor za prostranu šetnicu sa svim popratnim urbanim i hortikulturnim sadržajima, biciklističkom stazom te podno Teslina trga amfiteatralnim spustom prema Dravi i sidrištem! I. Solar
26

milijuna kuna vrijednost je projekta treće poddionice šetnice
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike