Regija
ZVONIMIR KATAVIĆ NASTAVLJA TRADICIJU

Nakon FER-a posvetio se vinarstvu u Zoljanu
Objavljeno 20. veljače, 2019.
Vina s dodirom iz Vinarije Katavić na etiketi imaju otisak prsta - Zvonimir je četvrta generacija u obitelji vinara
ZOLJAN - U mjestu Zoljanu nedaleko od Našica smjestila se mala obiteljska vinarija Katavić, na čijem nas je ulazu dočekao mladi vinar Zvonimir i odmah nas poveo u degustaciju vina, jer to je način na koji se vino najbolje upoznaje, ali i dobiva slika o uloženom obiteljskom radu i trudu. Sukladno tome, nagrađivana Vinarija Katavić na svojim etiketama ima znak otiska prsta. Zašto? Jer upravo to simbolizira vina s dodirom, odnosno da je baš svaka boca vina koja izađe iz podruma prošla kroz ruke nekog iz njihove obitelji. Tako uglavnom svoja vina plasiraju na kućnom pragu, a mogu se naći i u nekoliko restorana i kafića u Našicama, Osijeku i na obali.Četvrta je ovo generacija u obitelji koja se bavi vinogradarstvom i vinarstvom, a prvi vlastiti vinograd zasadio je Zvonimirov djed ‘60-ih godina prošlog stoljeća. Bio je to vinograd prilagođen konjskoj obradi, koji je zahtijevao puno ručnog rada.

- Tijekom odrastanja bio sam uključen u sve poslove u vinogradu i podrumu, a nakon završetka fakulteta u Zagrebu (FER) odlučio sam se vratiti u Zoljan i aktivno uključiti u proizvodnju. Danas uz mentorstvo oca i pomoć ostalih članova obitelji vodim ovu našu priču o vinima - kaže Zvonimir, koji nas je upoznao s radom vinarije.

Proizvodni proces, naravno, počinje u vinogradu, u tijeku je rezidba vinograda kojom počinje priprema za sljedeću berbu, a u podrumu su vina na mirovanju. Njihov se asortiman sastoji od vina sorata graševine i frankovke, koje najbolje uspijevaju na ovom području, te vina Frankovka rose, koja su u posljednjih nekoliko godina pokazala odlične rezultate. Njihova upadljiva boja, cvjetni miris i aromatični okus čine ih neodoljivim, a kroz njih se spoznaje i ljubav obitelji prema vinarstvu.

- Iako nam vinarija nije glavni posao, ja ovo ne volim nazivati hobijem jer to ima prizvuk nečega povremenog, neozbiljnog, a proizvodni procesi u našoj vinariji jako ozbiljni i vođeni najvišim standardima. Sve mora biti pravovaljano, tehnološki uvjeti zadovoljeni, a higijena na najvišem nivou, i tu nema kompromisa. Poštujemo sve savjete struke, imamo izuzetnu suradnju s brojnim enolozima i drugim kolegama vinarima - ističe mladi vinar, koji danas proizvodi 15.000 litara vina s hektar i pol vlastitih vinograda i vinograda lokalnih vinogradara. A kombinacija uloženog rada i znanja dovela je do šampionskih i zlatnih medalja koje su osvajali na brojnim međužupanijskim enogastronomskim manifestacijama, te već tradicionalno na Feričanačkom vincu. Najvažnije im je u poslu biti dosljedan i prpoznatljiv, a svojim radom pridonijeti i općenitoj popularizaciji vina i vinarstva, tako da često posjećuju vinske manifestacije, za koje smatraju da su najbolji način udruživanja i prezentacije rada.

Ivona Ćosić
Potaknuti kulturu ispijanja vina
“Želimo potaknuti kulturu ispijanja vina, za to je važno biti na tržištu, biti vidljiv, i to ne u cilju samopromocije, nego općenite popularizacije vina. Budućnost za vinare vidim u pojavi većeg broja mlađih i aktivnijih vinara, a što se nas tiče, mi ćemo nastaviti rasti”, ističe Zvonimir. Dodaje da u ovom obiteljskom poslu motiva za rast i napredak ne nedostaje, no njima je važno da idu po korak po korak, kako bi sve bilo usklađeno, ali i imalo temelja za dobar nastavak, pa i proširenje proizvodnje, prodaje i vinarije općenito.
Zvonimir Katavić

vinar Vinarije Katavić

Tijekom odrastanja bio sam uključen u sve poslove u vinogradu i podrumu. Poštujemo sve savjete struke, imamo izuzetnu suradnju s brojnim enolozima i drugim kolegama vinarima
Možda ste propustili...

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

Najčitanije iz rubrike