Osijek
IVAN JURLINA, PREDSJEDNIK OSC-A:

Volontiranje i praksa
put su do zaposlenja
Objavljeno 20. veljače, 2019.
Zahvaljujući volontiranju u Osijek Software Cityju, nakon diplome dobio sam čak pet ponuda za posao, ističe Jurlina

Od četrdesetak IT tvrtki - članica udruge Osijek Software City, danas najbrže rastuće i najsnažnije pokretačke gospodarske lokalne sile, bar ih polovina studentima pruža mogućnost volontiranja na određenim poslovima, kao i stjecanje konkretnog znanja i dragocjenog iskustva kroz, u mnogim slučajevima i plaćenu, stručnu praksu koja će ih isprofilirati, a ako se pokažu, sigurno dovesti i do zaposlenja. No naši studenti ipak taj privilegij olako shvaćaju i premalo koriste, saznajemo od predsjednika OSC-a Ivana Jurline. Jurlina to najbolje zna, jer i sam je tako počeo - volonterski angažman u OSC-u tijekom studiranja doveo ga je do prvog zaposlenja, a mogao je i birati gdje će raditi!

- Kao student poslovne informatike javio sam se u OSC gdje sam ponajprije volontirao od 2015. do 2016. godine. Imao sam priliku ući u realni sektor i vidjeti iz prve ruke kako sve funkcionira. Sve sam zadatke ispunjavao na vrijeme, dobivao sam odličan feedback. Na kraju, zahvaljujući radu i volontiranju u OSC-u, nakon završetka fakulteta dobio sam čak pet ponuda za posao! Budite sigurni da će vas, ako se pokažete, čekati bar jedna prilika – prepričava nam Jurlina svoje iskustvo.

“Produkcija” kadra
A upravo su ovakvi oblici svojevrsne "produkcije" mladog kadra tvrtkama u ovoj grani koja je u konstantnoj potrazi za kvalitetnom radnom snagom od velikog značenja. Trebali bi to biti i studentima, s obzirom na to da većini praksa jako nedostaje - ako je i imaju, najčešće je to tek na posljednjoj godini diplomskog studija.

- Svakome studentu preporučio bih volontiranje i stručnu praksu, jer tako uče u realnom poslovnom svijetu i otvaraju si put do zaposlenja - napominje Jurlina. Prvi je to korak da student upozna tvrtku i tehnologije koje će koristiti u stvarnim situacijama, ali i prilika da tvrtka upozna studenta.

- Zapravo je najveći benefit svega toga networking, odnosno umrežavanje – studenti imaju mogućnost sjesti na kavu s direktorima četrdesetak tvrtki i zatražiti bilo koji savjet – bilo o poslu, budućoj karijeri, čemu drugom. Meni je to kao studentu mnogo značilo – ističe.

U Cobeu, matičnoj tvrtki gdje je danas zaposlen kao voditelj ljudskih resursa, imaju nekolicinu studenata koji su došli na praksu i nakon toga kod njih se i zaposlili. Takvih je, kaže, i u mnogim drugim OSC tvrtkama, to su, primjerice, Inchoo, Mono, Bamboo Lab, Plava Tvornica, Ofir, RT-RK, Prototype...

Inicijativa i interes
- Ako ste se pokazali kao dobar radnik, čak i ako ne dobijete posao u tvrtki gdje odrađujete praksu, sigurno će vas zaposliti neka druga IT tvrtka - bez obzira na profil, pa bili vi dizajner, project manager, developer ili osoba za digitalni marketing – napominje Jurlina.

I upravo je to bitno naglasiti - da bi student postao volonter ili praktikant u nekoj od OSC-ovih IT tvrtki, ne treba biti isključivo programerskog usmjerenja - važno je da pokaže inicijativu i interes.

- Proaktivnost, želja za učenjem i radna disciplina su najvažniji, sve ostalo se može naučiti. Nažalost, još uvijek studenti unutar zajednice nisu aktivni u dovoljnoj mjeri. Neki dolaze na praksu u sklopu fakulteta - primjerice s FERIT-a ili Odjela za matematiku, a javljaju nam se i studenti s Ekonomije i Filozofskog fakulteta, koji nemaju toliko prakse, a žele ući u realni poslovni svijet. Za naše dvije velike konferencije - Mini Makers Faire i Kulen Dayz - uvijek tražimo volontere koji će pomoći u samoj organizaciji događaja. No, volonteri su dobrodošli i za naša manja događanja kao što su Code Camp, Code Club, Code Week, Sat kodiranja - zaključuje Jurlina.

Jasenka Pejaković
STUDENTI U RADNoj OKOLINi
- Zašto smo uveli stručnu praksu? Dobivali smo dosta upita od studenata koji su tražili savjete vezano uz uvođenje u posao i programiranje. Napravili smo start-up kitove, kao i druge tvrtke, ali pokazalo se da to nije dovoljno, nego da studenti trebaju biti uključeni u radnu okolinu. Tada smo krenuli s praksom pa su učili osnove programiranja, a već nakon nekoliko mjeseci prebacili bismo ih na in-house projekte. Ako bi se tu pokazali dobrima, počeli bi raditi na projektima za klijente, a nakon toga, ako su rezultati dobri, dobili bi i zaposlenje – objašnjava Jurlina.
Možda ste propustili...

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

Najčitanije iz rubrike