Osijek
JEZIKOSLOVLJE

Suradnja jezikoslovaca i matematičara
Objavljeno 19. veljače, 2019.
Iako na prvu neobičan spoj jezikoslovaca i matematičara, pokazao je da je upravo takva suradnja nužna ako želimo najvažniji simbol nacionalnog identiteta - hrvatski jezik - učiniti prepoznatljivim u međunarodnom znanstvenoistraživačkom prostoru - zaključeno je u petak na znanstvenostručnom skupu “Hrvatski jezik u računalnome jezikoslovlju”, koji su u Rektoratu organizirali Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera i Odjel za matematiku.

Cilj je skupa približavanje jezikoslovnih i informatičko-matematičkih stručnjaka u razvoju računalnoga i matematičkoga modela jezika kroz jedinstveni okvir za koji organizatori skupa vjeruju da ima svjetlu budućnost, a što je opravdano i znanstvenim priznanjima. Mnogi su relevantni stručnjaci - profesori i akademici - govorili o trenutnoj poziciji hrvatskog jezika u području računalnoga jezikoslovlja i obrade prirodnog jezika.

- Mogućnost sintaktičke i semantičke analize na računalnim korpusima hrvatskih tekstova važan je korak za daljnji razvoj strojnog prevođenja hrvatskog jezika, detekcije plagijata, utvrđivanje autorstva, razvijanje pismenog izražavanja te poučavanje jezika stranim državljanima. Adris zaklada i Sveučilište u Osijeku prepoznali su važnost takve inicijative te su svojim sredstvima podržali nastojanja uključivanja hrvatskog jezika u svjetski jezikoslovni oblak LLOD te u Oxford Dictionaries na temelju do sada načinjenog digitalnog rječnika. Osim toga, vjerujemo da može biti izvrstan alat za nastavnike hrvatskog jezika u oblikovanju sadržaja za poučavanje tuzemnih i inozemnih studenta hrvatskog jezika - kaže pročelnik Odjela za matematiku Kristian Sabo.

Ovaj je skup prvi u nizu događaja vezanih uz obilježavanje 20. obljetnice Odjela za matematiku – jedne od 11 sastavnica Sveučilišta u STEM području, na kojemu danas studira oko 500 studenata i koji se može pohvaliti velikom zapošljivosti svojih diplomanada. J. Pejaković
Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike