Osijek
PET PROJEKATA ZA NOVI SJAJ

U Tvrđi budućnosti galerije, hoteli, turisti... i izmještanje prometa
Objavljeno 16. veljače, 2019.
Grad preko EU fondova planira obnoviti staru konjušnicu, Vegu, muzejski arhiv, bastion, vodotoranj i parkiralište

Nakon što je prošlog tjedna predstavljen veliki, 90 milijuna kuna vrijedan projekt obnove infrastrukture osječke Tvrđe, a što će trajati čak četiri godine, Grad Osijek najavio je i nominiranje još pet projekata kojima bi se upravo preko fondova Europske unije obnovili sadržaji u osječkoj Tvrđi.


Prvi među njima je projekt Centra za posjetitelje. Naime, Centar za posjetitelje sagradit će se u jugozapadnom dijelu Hornwerka uz Trpimirovu cestu i Europsku aveniju. Gradnja Hornwerka počela je u prvom desetljeću 18. stoljeća, a osnovna namjena bila je smještaj vojnih časnika. Sastojala se od dvije smještajne jedinice – velike vojarne (smještaj 144 vojnika i časnika) i male vojarne (smještaj 108 vojnika i časnika) te konjušnice za smještaj 50 konja u sklopu 12. ulanske (kopljaničke) pukovnije. Najveću devastaciju doživjela je zgrada male vojarne. Tijekom Drugog svjetskog rata uništen je veći dio objekta i od tada je izložen propadanju.


Novi Centar za posjetitelje zamišljen je kao prostor koji bi pružao turističke informacije za cijelu Osječko-baranjsku županiju, pa i šire, te omogućio na jednom mjestu prezentiranje turističke ponude cijele Osječko-baranjske županije u multimedijskoj dvorani s nizom raznih prezentacija i infopultova te ostalih sadržaja potrebnih za prezentaciju turističke ponude destinacije Slavonije i Baranje. Projekt predviđa i gradnju parkirališta što bi osim pružanja potrebnih usluga posjetiteljima omogućilo i parkiranje i rasterećenje vrijedne kulturne baštine same jezgre Tvrđe. Planirani sadržaji Centra za posjetitelje „Tvrđa“ su multimedijalni (prezentacijski) prostor, infopult, prostor turističke agencije i turističkih vodiča, suvenirnice, antikvarijata, trgovina mješovite robe, cafe-bar, bankomati, ostava za bicikle i pretinci za osobne stvari cikloturista, rent & service a bike, sanitarni čvor za cikloturiste i parkirna mjesta. Ukupna površina ovog prostora je gotovo dvije tisuće četvornih metara. Drugi nominirani projekt bit će onaj nekadašnje austrougarske Donje oružarnice, danas poznatije kao prostora Vege, gdje bi u budućnosti trebao biti prostor za proširenje Muzeja Slavonije. No Muzej Slavonije u zamjenu će dati zgradu, koju danas koristi kao svoj muzejski arhiv u Bösendorferovoj ulici, a koji bi u budućnosti trebao postati kulturni inkubator i hotel. Peti projekt je onaj VIII. bastiona i vodotoranja, koji će dobiti mješovitu namjenu za kulturna događanja. To znači da bi imao i ugostiteljske sadržaje, ali i različite prostore za galerije, atelijere i kulturna događanja.
Pri najavi uređenja Tvrđe već sada je potvrđeno i kako će iz Tvrđe biti izmješten promet. Kroz Tvrđu će ostati samo nekoliko prometnica, i to kako bi se omogućila dostava robe i prometna komunikacija, ali bez mogućnosti parkiranja uz prometnice.


Nefreteta Z. Eberhard
GODIŠNJE U OSIJEKU 44 TISUĆE TURISTA
Grad Osijek godišnje posjeti prosječno 44 tisuće turista koji ostvare oko 90 tisuća noćenja. Strani turisti u strukturi ostvarenih dolazaka imaju udjel od oko 30 % i nešto niži udio u ostvarenim noćenjima. Obnavljanjem povijesne lokacije očekuje se porast očekivanog broja posjeta. Domaće tržište jedno je od najvažnijih tržišta Osječko-baranjske županije. Prema anketi posjetitelji Slavonije većinom su iz Zagreba i Slavonije, mlađii od 30 godina ili stariji od 50 godina, u prosjeku visokoobrazovani i dobrostojeći. Njihove su destinacije najčešće Osijek, Vukovar i Ilok.
Kornelija Mlinarević

pročelnica Upravnog odjela za programe Europske unije

Grad je uz projekt uređenja infrastrukture Tvrđe istovremeno radio i na još pet projekata koji su spremni za nominiranje na Europske fondove
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike