Regija
BELIŠĆE DOMAĆIN ZAVRŠNE KONFERENCIJE PROJEKTA R-SOL-E

Obnovljivim izvorima energije do više novca
Objavljeno 13. veljače, 2019.
BELIŠĆE

Radi sumiranja i predstavljanja ostvarenih rezultata i potencijalnih područja intervencije u novim projektnim ciklusima, u Belišću je jučer održana završna konferencija projekta R-SOL-E Renewable Solar Energy.

Partneri u projektu, Grad Belišće, Grad Novi Sad i Općina Gorjani, u proteklih su 20 mjeseci intenzivno radili na provedbi mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije na zgradama u javnom vlasništvu i javnoj rasvjeti, izrađivali su i dopunjavali akcijske planove energetske učinkovitosti, provodili promotivna događanja koja su za cilj imala popularizaciju korištenja obnovljivih izvora energije na prekograničnom području.

Na konferenciji su o obnovljivim izvorima u Belišću i važnosti ovog projekta kao smjerokazu i za druge sredine govorili gradonačelnik Dinko Burić, zamjenica načelnika gradske uprave za investicije i građevinsko zemljište Grada Novog Sada Zorica Stupar Ninić te Ivan Lović, načelnik općine Gorjani. Valja naglasiti da je kroz ovaj projekt u Belišću postavljeno pet fotonaponskih elektrana na zgrade u javnom vlasništvu poput gradske uprave, dječjeg vrtića, nogometnog kluba, zgrade policije i zgrade bazena, o čemu je govorila zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković. Također, Belišće je postalo bogatije za solarno stablo u središtu grada, solarnu punionicu električnih automobila, infototem, dopunjen je plan energetski održivog razvitka na kojemu će se temeljiti daljnje aktivnosti smanjivanja potrošnje energije, te su održane brojne aktivnosti (javna događanja, konferencije, radionice, studijsko putovanje), od onih za djecu i mlade do onih za starije, koje su za cilj imale promociju obnovljivih izvora energije i na njima temeljenih novih tehnologija.

Kao znatno manji grad, ali u korištenju EU fondova iskusniji partner, Belišće je kroz projekt R-SOL-E prenosilo iskustva o procesu provedbe Novom Sadu. Ondje su u sklopu projekta izradili katastar javne rasvjete te zamijenili dio javne rasvjete energetski učinkovitom i na do sada neosvijetljene točke postavili ukupno 100 svjetiljki sa solarnim napajanjem. Iz projekta je i financirana izrada Akcijskog plana energetski održivog razvitka, pa će i Novosađani, zahvaljujući ovom projektu, u idućim godinama krenuti prema učinkovitijim načinima proizvodnje energije.

Stanovnici i posjetitelji općine Gorjani moći će puniti svoje mobilne uređaje koristeći sunčevu energiju s pomoću solarnog drveća koje je “niknulo” na javnim površinama te je, osim što nudi mogućnost punjenja uređaja, atraktivnog izgleda pa uljepšava okolicu, noću svijetli i nudi klupe za odmor. Osim solarnog drveća, Gorjani su dobili solarnu elektranu u Kulturno-turističkom centru Lucije Karalić zbog koje će ta zgrada u idućim godinama trošiti znatno manje energije. Iako mala općina, Gorjani su u ovom projektu bili punopravan partner s respektabilnim rezultatima. L.Aničić
Više od milijun eura za projekt
Zahvaljujući investicijama realiziranima u sklopu projekta R-SOL-E, uštede bi trebale godišnje iznositi oko 30.000 eura, što će moći biti iskorišteno u svrhe poboljšanja života u lokalnim sredinama. Ukupna vrijednost projekta iznosila je više od milijun eura, od čega se na Grad Belišće odnosio 410.041 euro, Novi Sad 496.619 eura, a Općinu Gorjani 103.492 eura.
Najčitanije iz rubrike