Regija
POD GESLOM ‘’MANIBUS FORTIBUS, ILIBUS FORTIORIBUS’

U Vinkovcima u svibnju 7. Rimski dani
Objavljeno 8. veljače, 2019.
Koncerti - Psihomodo Pop i Prljavo kazalište
VINKOVCI - Pod geslom ‘‘Manibus fortibus, ilibus fortioribus‘‘ (‘‘Jakih ruku, jačih slabina - život Gracijana Starijeg, začetnika carske dinastije iz Cibala‘‘) u Vinkovcima će se od 31. svibnja do 2. lipnja održati VII. Rimski dani, manifestacija koja primiče duh rimskoga razdoblja na tlu Vinkovaca. Pojašnjavajući geslo, kustos Gradskog muzeja Hrvoje Vulić rekao je kako su ove godine željeli posvetiti Rimske dane Gracijanu Starijem, ocu Valetinijana i Valensa.

- Postoji zakon na snazi od Dioklecijana gdje su djeca vojnika morala biti vojnici. U slučaju Gracijana Starijeg on se iz skromne obitelji u Cibalama uzdigao do razine jednog od sedam vrhovnih zapovjednika. Život cara Gracijana Starijeg nepoznat je široj javnosti. Znamo da je bio vojni zapovjednik Afrike, smijenjen je bio zbog optužbe za pronevjeru, međutim oslobođen je i karijeru je završio kao vojni zapovjednik provincije Velike Britanije, tako da je imao impresivnu karijeru - rekao je Vulić.

Prema riječima direktorice Turističke zajednice Martine Matković, VII. Rimski dani obilovat će bogatim programom.

- Uz koncerte, imat ćemo niz radionica koje će pripremiti Gradski muzej, a mi ćemo se potruditi dovesti dobre trupe iz inozemstva i Hrvatske. Najatraktivnije su borbe gladijatora te večernji program uz jedan program u suradnji s Gradskim kazalištem ‘‘Joza Ivakić‘‘ te HNK Osijek. Za sve ljubitelje piva i ove godine imamo craft piva - rekla je Matković.

Tvrtka Novosti d.o.o. zadužena je za zabavni dio, a prema riječima Marije Gerovac, glavne i odgovorne urednice Novosti, očekuju nas odlični koncerti - Prljavo kazalište (31. svibnja) i Psihomodo Pop (1. lipnja). M.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike