Osijek
IZ GODINE U GODINU SVE VIŠE POGREBA

Lani u Osijeku 1311 pokopa, najkritičnije u siječnju
Objavljeno 8. veljače, 2019.
U 2018. godini bilo je 1311 pokopa na osječkim grobljima, što je za 117 pogreba više u odnosu prema 2017. godini, kad ih je bilo 1194. Siječanj je najkritičniji mjesec, odnosno vrijeme kad se u godini bilježi najveći broj pogreba. Prošle je godine u prvom mjesecu tako na osječkim grobljima pokopano 105, a u siječnju ove godine 116 osoba. Gledajući brojke, jasno je da je i ova godina započela većim brojem pogreba u odnosu prema godini prije. Potvrđuje to i direktor Ukopa Hrvoje Ostrički, dodajući kako je ove srijede, dakle u samo jednom danu, bilo organizirano čak osam pogreba, što je znatno veći broj od prosjeka. Vidljivo je to i u terminima koji su rezervirani, čak i po pet dana unaprijed, pa se još uvijek broj pogreba na dnevnoj bazi ne smanjuje od prosjeka, što je pet pogreba dnevno.

- Broj pogreba povećao se od polovine prošlog tjedna i pretpostavljamo da je to zbog promjene vremena. Inače, prošle se godine promijenila dugogodišnja činjenica da je broj pogreba tijekom godine najveći na Groblju svete Ane. Sad to više nije slučaj, pa je tako u 2018. godini najviše pogreba bilo na Centralnom groblju, što je i očekivano s obzirom na njegovu veličinu. Konkretno, na tom groblju imali smo prošle godine 348 pokopa, a na Gornjogradskom groblju ih je bilo 315 – pojašnjava direktor Ostrički.

Zanimljivo je da je, prema broju odaslanih uplatnica za godišnju grobnu naknadu, manje aktivnih grobnih mjesta nego prije. Poneki vlasnici grobova katkad ih Ukopu ponude na prodaju. Ostrički u vezi s tim kaže kako komisija određuje hoće li Ukop realizirati takvu kupnju ili ne. Poznato je da grobna mjesta fizičke osobe prodaju i preko oglasnika. No, kako god je realizirana prodaja, za Ukop je, kaže, jedina promjena uvođenje drugog korisnika godišnje grobne naknade. Inače, ta je obveza korisnika grobnog mjesta brojčano u porastu, pa je, prema analizama iz prošle godine, naplata povećana za oko 1,5 posto. Ostrički podsjeća da je dug još uvijek prevelik i iznosi više od dva milijuna kuna. Stoga, još jednom poziva sve građane koji znaju da imaju dugovanja, odnosno dobiju opomenu za nepodmirenu grobnu naknadu da plate svoje obveze.

- Tijekom veljače stižu uplatnice za godišnju grobnu naknadu za Gornjogradsko i Donjogradsko groblje. Apeliram na građane da ju redovito podmiruju kako bi izbjegli komplikacije, ali i utjecali na održavanje groblja. Naime, košnja trave, rezidba, sadnja zelenila, prikupljanje i odvoz smeća, gradnja i održavanje novih staza i ograda, vodovodnih priključaka i potrošnja vode, pa i čišćenje groblja od snijega, kao i svi poslovi za što urednija groblja obavlja se upravo iz sredstava uplaćene godišnje grobne naknade – podsjeća Ostrički.
M. Mihelić
Grad Osijek kupio je zemljište uz Retfalačko groblje, pa uskoro trebaju započeti radovi na njegovu proširenju
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike