Osijek
MINISTAR MARIĆ NAJAVIO

Svi prazni državni stanovi i lokali u Osijeku idu na prodaju
Objavljeno 25. siječnja, 2019.
Ovotjedni posjet Gorana Marića, ministra državne imovine Osijeku, donio je još lijepih vijesti mještanima pojedinih Osječko-baranjskih županija, država im je, naime, darovala cijeli niz nekretnina, a što je preduvjet za realizaciju novih investicija vrijednih tri milijarde kuna, uz očekivana nova zapošljavanja. Najdojmljivije darivanje iz ovog paketa je ono zemljišta naselja Krndija (Općina Punitovci) njezinim mještanima, njihove kuće su sve do sada bile u vlasništvu države.

Država je, između ostaloga, Osječko-baranjskoj županiji prepustila svoj dio vlasništva nad zgradom u Županijskoj 4, što će omogućiti da ova zgrada, svakako jedna od prepoznajnica gradskog središta, krene u dugo priželjkivanju obnovu, kako vanjštine tako i unutranjeg dijela. No je li to sve što je ovom prigodom ministar Marić, a ovo je njegov drugi dolazak za trajanja njegova mandata u Osječku-baranjsku županiju namjenio Osijeku?

Sastanku koji je ministar Marić održao s gradonačelnicima i načelnicima najveće slavonske županije, a predstavljene su novosti koje Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora nudi jedinicama lokalne (regionalne) samouprave, a tiču se darovanja, imovinsko-pravnih i drugih odnosa nad nekretninama, nazočilo je i nekoliko pročelnika upravnih tijela Grada Osijeka. Nakon sastanka na naš upit ima li "otvorenih pitanja između Ministarstva imovine i Grada Osijeka", iz gradske uprave pisanim putem odgovorili su da "u suradnji s ovim ministarstvom razmatraju niz različitih pitanja u konstruktivnom, uzajamno poštujućem ozračju".

- Grad Osijek izvrsno surađuje s Ministarstvom državne imovine i ministrom Goranom Marićem, a u svrhu svega što u suradnji s državom može dinamizirati razvojne perspektive na dobrobit Osječana - odgovaraju u Gradu Osijeku.

No odgovorajući na pitanje novinara ministar Marić i sam je ponudio odgovor na jedno od gorućih gradskih pitanja - praznih državnih stanova i poslovnih prostora. Jer nije tajna kako je dio zapuštenih lokala u samo središtu upravo u državnom vlasništu, ali oni svojim izgledom nagrđuju gradsko središte, a nezadovoljstvo javnosti neopravdano se prelijeva na gradsku administraciji.

- Neće dugo biti još prazni. Nema mjeseca da nemamo po dva, tri natječaja. Tako su i za Osijek unazad mjesec dana bila dva natječaja. Ali da bi smo pripremili natječaje potrebne su određene predradnje, moramo napraviti procjenu vrijednosti, treba napraviti energetski certifikat, a što dosad ni za jednu nekretninu nije napravljeno.

Rješavamo i bespravne korisnike državnih stanova. Zakon o Zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora kao reformski zakon donosi niz promjena. Tako oni koji su bespravno koristili stanove sada mogu koristiti zakonsku mogućnost i platiti sve unatrag što duguju državi i omogućit će im se kupnja. U suprotnom, ako neće poštivati zakon, morat će napustiti taj prostor, ide nalog DORH-u i s takvima više nema dogovora. A svi prazni stanovi i poslovni prostori ići će na prodaju, najavio je ministar.

Za područje Osječko-baranjske županije Ministarstvo imovine do sada je donijelo 36 odluka u vrijednosti 36,6 milijuna kuna, a do kraja godine očekuje se rješavanje novih zahtjeva i predmeta u vrijednosti od još 100 milijuna kuna. D. Kuštro
36

odluka o darovanju Osječkoj-baranjskoj županiji dalo je Ministarstvo imovine
Možda ste propustili...

DRAMATERAPIJSKA RADIONICA “MOJ OTOK”

Kako strah od budućnosti smanjiti na zaigran način?

ARRIVA OBEŠTETILA UČENIKE

Zbog 6 sati čekanja odšteta od 50 eura

TRAVANJ PROTEKAO U ZNAKU DJEČJE KNJIGE

Andersenove bajke ne blijede

Najčitanije iz rubrike