Regija
LOGORAŠI VUKOVARA RADE POPIS IZ 1991. GODINE

Imena 183 branitelja Mitnice koji su se predali s oružjem
Objavljeno 22. siječnja, 2019.
Ta imena trebaju biti upisana u povijest Vukovara i Hrvatske, kaže Zdravko Komšić
VUKOVAR

Nakon sloma obrane Vukovara, 18. studenoga 1991. godine, oko podneva, na salašu Goldschmidt održani su pregovori o predaji Mitnice. Nakon sat - sat i pol pregovora, dogovorena je predaja, uz uvjet s naše strane da civili budu prebačeni na slobodni teritorij RH, a branitelji će biti zarobljeni - podsjetit će 27 godina kasnije jedan od pregovarača, hrvatski branitelj i logoraš Zdravko Komšić, koji se, unazad dvije godine, prihvatio posla oko izrade popisa branitelja Mitnice koji su se tada neprijatelju predali - s oružjem. Bilo ih je 183, a predali su se, dodat će Komšić, za spas oko 5000 civila iz tog dijela grada Vukovara.

Komšić popis radi i kao predsjednik vukovarske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), a dosad je došao do imena 155 branitelja. Stoga, uputio je poziv "prijateljima, braniteljima i suborcima da pomognu i jave ime svakog branitelja koji je zarobljen s puškom u ruci" kako bi mogao ažurirati popis.

- Smatram da je u to vrijeme bila izuzetna hrabrost doći s oružjem pred neprijatelja, i ta imena trebaju biti zauvijek upisana u povijest Vukovara i Hrvatske - objasnit će Komšić razloge zbog kojih si je uzeo u zadatak napraviti navedeni popis. K tome, Komšić navodi i kako postoji popis branitelja Vukovara, popis ranjenih i onaj poginulih branitelja, dodajući da zašto onda ne bismo imali i popis "branitelja koji su zarobljeni s puškom u ruci".

- Taj popis od 183 branitelja osobno sam napravio tada, 1991. godine, kada je bila predaja na Mitnici, no ja ga nemam, a sve ove godine to nisam mogao pamtiti. I želim ga opet napraviti - ističe Zdravko Komšić, dodajući kako je popis ‘91. pravio za Međunarodni Crveni križ, prilikom pregovora s tadašnjom JNA o predaji, i taj je popis dobio predstavnik MCK-a Nicolas Borsinger.

- Smatrali smo da su branitelji koji se predaju s oružjem najugoženiji i da MCK treba imati popis imena kako mi branitelji ne bismo nestajali - istaknuo je Komšić, dodajući kako je taj popis bio i dogovoren s Borsingerom kao "jamcem da im se ništa neće dogoditi". Popis, dodaje, radi po sjećanju i pregledavajući videozapis predaje s Mitnice, i uz pomoć suboraca koji se i dalje javljaju pa Komšić drži da će popis uspješno, sa svim imenima, i završiti.

- Koliko znam, to je jedina predaja s oružjem 1991. u Vukovaru - navodi, i dodaje da je u proteklim, poslijeratnim godinama, 10 - 15 branitelja s tog popisa preminulo, a jedan je ubijen u logoru batinama, Vukovarac Josip Boldiš.

- Svi smo nakon predaje odvezeni u logore, neki su ostali i do devet mjeseci - kazuje Komšić.

Među 183 branitelja s tog popisa većinom su Vukovarci, no ima i nekoliko Našičana i Zagrepčana.
- Ono što mnogi ne znaju jest da smo mi svi koji smo tada zarobljeni na Mitnici zapravo preživjeli Ovčaru, gdje smo držani u noći s 18. na 19. studenoga, a potom odvezeni u logore u Srbiji - tvrdi Zdravko Komšić.

Sanja Butigan
Predaja za spas pet tisuća civila
Pregovori na Goldschmidtu održani su između predstavnika JNA, pukovnika Nebojše Pavkovića, i predstavnika zapovjedništva obrane Mitnice, Pilipa Karaule, Matije Mandića i Zdravka Komšića, a uz nazočnost i posredovanje predstavnika MCK-a Borsingera. "Osim spasa civila, naš je uvjet bio i da se sa zarobljenim braniteljima postupa u skladu sa Ženevskom konvencijom", kaže Komšić. Operacija predaje Mitnice, na cesti Vukovar - Ilok, u blizini današnjeg Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, trajala je, nakon pregovora, do mraka i branitelji su tada uz cestu položili oružje. Istim putem prošla je i tužna kolona civila. "Bila je to izuzetna hrabrost. Bilo je jasno da je Vukovar pao, streljiva više nije bilo, a nismo znali idemo li na pregovore i predaju ili u smrt", zaključit će Komšić.
Možda ste propustili...

PP ORAHOVICA KRENUO SA ŽETVOM PŠENICE NA 2800 HEKTARA

Žetva uranila zbog toplinskog vala

USMJERENI SU PREMA TEHNOLOGIJAMA

83 posto našičkih učenika nastavilo školovanje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U OPĆINAMA BILJE I KNEŽEVI VINOGRADI NEZADOVOLJNI POŠTOM

Poštanske pošiljke kasne po nekoliko dana i često stižu na pogrešne adrese

2

DODIJELJENO JOŠ ŠEST STANOVA U DRŽAVNOM VLASNIŠTVU

Osim pripadnika Hrvatske vojske, stanove dobili deficitarni kadrovi

3

VELIKO NEVRIJEME NA SLATINSKOM PODRUČJU

U deset minuta tuča veličine oraha obrala duhan, pšenicu i kukuruz