Regija
LOGORAŠI VUKOVARA RADE POPIS IZ 1991. GODINE

Imena 183 branitelja Mitnice koji su se predali s oružjem
Objavljeno 22. siječnja, 2019.
Ta imena trebaju biti upisana u povijest Vukovara i Hrvatske, kaže Zdravko Komšić
VUKOVAR

Nakon sloma obrane Vukovara, 18. studenoga 1991. godine, oko podneva, na salašu Goldschmidt održani su pregovori o predaji Mitnice. Nakon sat - sat i pol pregovora, dogovorena je predaja, uz uvjet s naše strane da civili budu prebačeni na slobodni teritorij RH, a branitelji će biti zarobljeni - podsjetit će 27 godina kasnije jedan od pregovarača, hrvatski branitelj i logoraš Zdravko Komšić, koji se, unazad dvije godine, prihvatio posla oko izrade popisa branitelja Mitnice koji su se tada neprijatelju predali - s oružjem. Bilo ih je 183, a predali su se, dodat će Komšić, za spas oko 5000 civila iz tog dijela grada Vukovara.

Komšić popis radi i kao predsjednik vukovarske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), a dosad je došao do imena 155 branitelja. Stoga, uputio je poziv "prijateljima, braniteljima i suborcima da pomognu i jave ime svakog branitelja koji je zarobljen s puškom u ruci" kako bi mogao ažurirati popis.

- Smatram da je u to vrijeme bila izuzetna hrabrost doći s oružjem pred neprijatelja, i ta imena trebaju biti zauvijek upisana u povijest Vukovara i Hrvatske - objasnit će Komšić razloge zbog kojih si je uzeo u zadatak napraviti navedeni popis. K tome, Komšić navodi i kako postoji popis branitelja Vukovara, popis ranjenih i onaj poginulih branitelja, dodajući da zašto onda ne bismo imali i popis "branitelja koji su zarobljeni s puškom u ruci".

- Taj popis od 183 branitelja osobno sam napravio tada, 1991. godine, kada je bila predaja na Mitnici, no ja ga nemam, a sve ove godine to nisam mogao pamtiti. I želim ga opet napraviti - ističe Zdravko Komšić, dodajući kako je popis ‘91. pravio za Međunarodni Crveni križ, prilikom pregovora s tadašnjom JNA o predaji, i taj je popis dobio predstavnik MCK-a Nicolas Borsinger.

- Smatrali smo da su branitelji koji se predaju s oružjem najugoženiji i da MCK treba imati popis imena kako mi branitelji ne bismo nestajali - istaknuo je Komšić, dodajući kako je taj popis bio i dogovoren s Borsingerom kao "jamcem da im se ništa neće dogoditi". Popis, dodaje, radi po sjećanju i pregledavajući videozapis predaje s Mitnice, i uz pomoć suboraca koji se i dalje javljaju pa Komšić drži da će popis uspješno, sa svim imenima, i završiti.

- Koliko znam, to je jedina predaja s oružjem 1991. u Vukovaru - navodi, i dodaje da je u proteklim, poslijeratnim godinama, 10 - 15 branitelja s tog popisa preminulo, a jedan je ubijen u logoru batinama, Vukovarac Josip Boldiš.

- Svi smo nakon predaje odvezeni u logore, neki su ostali i do devet mjeseci - kazuje Komšić.

Među 183 branitelja s tog popisa većinom su Vukovarci, no ima i nekoliko Našičana i Zagrepčana.
- Ono što mnogi ne znaju jest da smo mi svi koji smo tada zarobljeni na Mitnici zapravo preživjeli Ovčaru, gdje smo držani u noći s 18. na 19. studenoga, a potom odvezeni u logore u Srbiji - tvrdi Zdravko Komšić.

Sanja Butigan
Predaja za spas pet tisuća civila
Pregovori na Goldschmidtu održani su između predstavnika JNA, pukovnika Nebojše Pavkovića, i predstavnika zapovjedništva obrane Mitnice, Pilipa Karaule, Matije Mandića i Zdravka Komšića, a uz nazočnost i posredovanje predstavnika MCK-a Borsingera. "Osim spasa civila, naš je uvjet bio i da se sa zarobljenim braniteljima postupa u skladu sa Ženevskom konvencijom", kaže Komšić. Operacija predaje Mitnice, na cesti Vukovar - Ilok, u blizini današnjeg Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, trajala je, nakon pregovora, do mraka i branitelji su tada uz cestu položili oružje. Istim putem prošla je i tužna kolona civila. "Bila je to izuzetna hrabrost. Bilo je jasno da je Vukovar pao, streljiva više nije bilo, a nismo znali idemo li na pregovore i predaju ili u smrt", zaključit će Komšić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike