Osijek
OBILJEŽEN DAN MIMOZA

Zbog prevencije bolest se
otkriva u najranijoj fazi
Objavljeno 20. siječnja, 2019.
U 2014. godini od raka vrata maternice umrlo je 15 žena, a u 2017. godini samo tri žene

​Javnozdravstvena akcija u promicanju prevencije i borbe protiv raka vrata maternice, u javnosti poznatija kao Dan mimoza, u Osijeku i Osječko-baranskoj županiji počinje davati rezultate. Od 2005. do danas u županiji se smanjuje broj novooboljelih žena. Jednako tako, posljednjih se godina smanjuje i smrtnost od te bolesti. U 2014. godini umrlo je 15 žena, u 2017. godini tri žene. Iako se i dalje bilježi visoka brojka novooboljelih, sada se bolest otkriva u najranijoj fazi.

U Osijeku je u subotu na središnjem trgu obilježen 12. hrvatski Dan mimoza - nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Najava je to 13. Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice koji će trajati od 21. do 27. siječnja. Akciju tradicionalno organiziraju Gradska liga protiv raka u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo OBŽ, KBC, Dom zdravlja, Izviđački klub Javor, Mammae klub, JaKa - udruga žena oboljelih i liječenih od raka jajnika, Lions club Gea i Medicinska škola.

- Cijepljenje, ali i edukacija, uz vjeru u struku, još su jednom potvrđeni kao glavni čimbenici prevencije kada je u pitanju ova vrsta bolesti - istaknuo je dr. med. Nikola Kraljik, koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice za Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju, i tajnik Lige protiv raka Osijek te još jednom apelirao na roditelje i na obitelji da koriste mogućnost besplatnog cijepljena protiv HPV-a.

Neđeljko Knežević, predsjednik Gradske lige protiv raka, podsjetio je kako je "svojom učestalošću i smrtnošću rak vrata maternice izazov suvremene medicine te značajan javnozdravstveni problem".

- Ali bolest je to od koje, zahvaljujući današnjim mogućnostima u medicini i javnom zdravstvu, ne bi smjela oboljeti niti umrijeti ni jedna žena u svijetu - kaže Knežević.

Dario Kuštro
NAJVEĆA STOPA SMRTNOSTI U ISTOČNOJ EUROPI
Podršku ovoj borbi dali su, između ostalih, dogradonačelnica Žana Gamoš te Ivan Radić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a. Oboje naglašavaju kako je prevencija važna jer omogućuje rano otkrivanje i uspješnu borbu protiv te bolesti.

Prema dostupnim podacima u Europi je od raka vrata maternice prošle godine oboljela gotovo 61 tisuća, a umrlo više od 25 tisuća žena. najveća pojavnost i stopa smrtnosti od te bolesti je u istočnoj Europi. Hrvatska u odnosu prema istočnoj Europi ima povoljniju situaciju, ali u odnosu prema zapadnoj Europi lošiju. U 2017. u našoj je zemlji od raka vrata maternice umrlo 109 žena.
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

GRAD OSIJEK ZA PRAZNIK RADA

Grah i druženje kod katakombi

Najčitanije iz rubrike