Regija
VALPOVČANI ČEKAJU DESETLJEĆIMA, ČEKAT ĆE JOŠ

Most na Metlincima bez financijera
Objavljeno 18. siječnja, 2019.
VALPOVO

Budućnost jedne od najvećih prometnih rak-rana na prostoru Valpovštine, mosta preko rijeke Vučice na Metlincima, koji već godinama čeka rušenje i zamjenu za novi, moderniji i veći most, još uvijek je neizvjesna jer se za njega još nije zatvorila financijska konstrukcija, nagovijestio je krajem prošle godine na sjednici Gradskog vijeća Valpova gradonačelnik Matko Šutalo.

Odgovarajući na pitanje nezavisnog vijećnika Joze Piškorjanca, koji je inzistirao na jačem urgiranju za gradnju ovog mosta koji je iznimno važan za stanovnike valpovačkih "belih sela", gradonačelnik je izvijestio da je delegacija Grada početkom prosinca bila na sastanku kod župana osječko-baranjskog Ivana Anušića. Rekao je i da je jedna od tema bila Savjet za Slavoniju i Baranju, gdje su Valpovčani zatražili da se i njihovi kapitalni projekti uvrste na listu potpore Ministarstva regionalnog razvoja i da, ako postoje sredstva na raspolaganju, i Grad Valpovo uzme svoj dio kolača. Šutalo je pojasnio da je tu u prvom redu bila riječ o kapitalnim projektima Industrijske zone na potezu prema Ladimirevcima s lijeve i desne strane, gdje Grad ima gotov projekt i građevinske dozvole.

- Međutim, to je ogromna investicija koju Grad Valpovo samostalno ne može isfinancirati, a trenutačno nema ni natječaja na koji bi taj projekt mogao prijaviti. Isto je i s izgradnjom novog mosta na Vučici, za koji je također pripremljena sva dokumentacija. Župan je s tim upoznat, no tek kada se za to bude otvorila pozicija i Županijske ceste budu imale sredstava, krenut će se s tom investicijom - prenio je vijećnicima gradonačelnik Šutalo.
Valja podsjetiti da je riječ o objektu koji se na ovim prostorima čeka već desetljećima. Još prije nekoliko godina baratalo se brojkom od približno 15 milijuna kuna, koliko treba za izgradnju novog mosta na lokaciji sadašnjeg, koji odavno ne udovoljava potrebama normalnog prometovanja. Naime, ovo je zasigurno jedan od posljednjih mostova u Hrvatskoj preko kojeg nikada istovremeno ne mogu prijeći dva vozila i na njemu se mimoići, već je promet reguliran tako da prvo prolaze vozači iz jednog, a zatim iz drugog smjera. L. Aničić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike