Regija
KUD “IVAN BRNJIK SLOVAK” POMLADAK NE BRINE

Jedini plešu detviansky tanec, najteži slovački ples
Objavljeno 17. siječnja, 2019.
JELISAVAC - Na mjestu predsjednice Slovačkog kulturno-umjetničkog društva Ivan Brnjik Slovak iz mjesta Jelisavac, nedaleko od Našica, trenutačno je Antonela Topolovec.Ova svestrana 21-godišnjakinja slovačkih korijena od svoje je najranije dobi s bakom dolazila na probe tadašnjih članova društva. Trenutačno uz posao obavlja i sve obveze vezane uz društvo, komunikaciju s drugim društvima, organizaciju putovanja, komunikaciju s voditeljima sekcija, a ponekad i organizaciju proba. Ona je među najmlađim predsjednicama društava u Hrvatskoj, a i ovo društvo do sada ne pamti mlađu, a ni osobu ženskog roda na ovoj poziciji.

- Od svoje šeste godine plešem u društvu i do sada nisam propustila gotovo ni jedan nastup ili probu. Gajim posebnu ljubav prema slovačkoj tradiciji, plesu te slovačkom jeziku - ističe Topolovec koja trenutačno pleše u odrasloj skupini u kojoj najstariji član ima 24, a najmlađi 13 godina. Dobna granica u ovom društvu je mala jer su plesovi koje oni izvode fizički zahtjevni pa se prije svakog nastupa dodatno zagrijavaju razgibavanjem mišića i trčanjem. Često je tu bilo lomova i istegnuća, no ljubav prema plesu prebrodila je i takve patnje. Ovaj slovački KUD ima nekoliko sekcija: malu skupinu, srednju skupinu i stariju, zatim glazbenu školu, pjevačku i crkvenu skupinu. Iako je glazbena škola inicirana prije, upravo je njezina realizacija ostvarena u Antonelinu mandatu, a nada se da će se istim tempom nastavit i dalje. Do osnivanja glazbene škole došlo je zbog daljnjeg otežanog praćenja sadašnjeg glazbenog sastava u njihovim cjelodnevnim putovanjima te nastupa koji znaju trajati od jutra do drugog jutra. Ove godine društvo je nastupalo na večeri nacionalnih manjina u Bjelovaru, a često posjećuju i mjesta u okolici Stare Bistrice, iz koje potječu predci ove manjinske skupine iz Jelisavca. Održali su ove godine i svoje tradicionalne manifestacije, božićni koncert "Od Katariny do Vianoc" i Dana Slovaka – večer korbačika, na kojoj su do sada okupljali društva iz Slovačke, Makedonije i Mađarske, u čijoj organizaciji sudjeluje Matica Slovačka Jelisavac.

Ovo društvo jedino u Hrvatskoj zna plesati detviansky tanec, koji pripada najtežoj kategoriji plesova u Slovačkoj, koji ih je pola godine učila bivša voditeljica Darinka Labudikova.
Ivona Ćosić
Antonela Topolovec,

predsjednica SKUD Ivan Brnjik Slovak

Od svoje šeste godine plešem u društvu i do sada nisam propustila gotovo ni jedan nastup ili probu. Gajim posebnu ljubav prema slovačkoj tradiciji, plesu te slovačkom jeziku.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

100 NAJLJEPŠIH PRIMJERAKA LIMENIH LJUBIMACA

Tradicionalna 23. izložba oldtimera

2

RUŠENJE GUINNESSOVA REKORDA?

Slavonski trojac uskoro
kreće na put oko svijeta

3

SLATKA USKRSNA POTRAGA

Svi su proveli ugodno prijepodne u prirodi