Regija
KUD “IVAN BRNJIK SLOVAK” POMLADAK NE BRINE

Jedini plešu detviansky tanec, najteži slovački ples
Objavljeno 17. siječnja, 2019.
JELISAVAC - Na mjestu predsjednice Slovačkog kulturno-umjetničkog društva Ivan Brnjik Slovak iz mjesta Jelisavac, nedaleko od Našica, trenutačno je Antonela Topolovec.Ova svestrana 21-godišnjakinja slovačkih korijena od svoje je najranije dobi s bakom dolazila na probe tadašnjih članova društva. Trenutačno uz posao obavlja i sve obveze vezane uz društvo, komunikaciju s drugim društvima, organizaciju putovanja, komunikaciju s voditeljima sekcija, a ponekad i organizaciju proba. Ona je među najmlađim predsjednicama društava u Hrvatskoj, a i ovo društvo do sada ne pamti mlađu, a ni osobu ženskog roda na ovoj poziciji.

- Od svoje šeste godine plešem u društvu i do sada nisam propustila gotovo ni jedan nastup ili probu. Gajim posebnu ljubav prema slovačkoj tradiciji, plesu te slovačkom jeziku - ističe Topolovec koja trenutačno pleše u odrasloj skupini u kojoj najstariji član ima 24, a najmlađi 13 godina. Dobna granica u ovom društvu je mala jer su plesovi koje oni izvode fizički zahtjevni pa se prije svakog nastupa dodatno zagrijavaju razgibavanjem mišića i trčanjem. Često je tu bilo lomova i istegnuća, no ljubav prema plesu prebrodila je i takve patnje. Ovaj slovački KUD ima nekoliko sekcija: malu skupinu, srednju skupinu i stariju, zatim glazbenu školu, pjevačku i crkvenu skupinu. Iako je glazbena škola inicirana prije, upravo je njezina realizacija ostvarena u Antonelinu mandatu, a nada se da će se istim tempom nastavit i dalje. Do osnivanja glazbene škole došlo je zbog daljnjeg otežanog praćenja sadašnjeg glazbenog sastava u njihovim cjelodnevnim putovanjima te nastupa koji znaju trajati od jutra do drugog jutra. Ove godine društvo je nastupalo na večeri nacionalnih manjina u Bjelovaru, a često posjećuju i mjesta u okolici Stare Bistrice, iz koje potječu predci ove manjinske skupine iz Jelisavca. Održali su ove godine i svoje tradicionalne manifestacije, božićni koncert "Od Katariny do Vianoc" i Dana Slovaka – večer korbačika, na kojoj su do sada okupljali društva iz Slovačke, Makedonije i Mađarske, u čijoj organizaciji sudjeluje Matica Slovačka Jelisavac.

Ovo društvo jedino u Hrvatskoj zna plesati detviansky tanec, koji pripada najtežoj kategoriji plesova u Slovačkoj, koji ih je pola godine učila bivša voditeljica Darinka Labudikova.
Ivona Ćosić
Antonela Topolovec,

predsjednica SKUD Ivan Brnjik Slovak

Od svoje šeste godine plešem u društvu i do sada nisam propustila gotovo ni jedan nastup ili probu. Gajim posebnu ljubav prema slovačkoj tradiciji, plesu te slovačkom jeziku.
Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

NASTAVAK DRŽAVNOG LIDRANA - DOMAĆIN VINKOVAČKA GIMNAZIJA

Svoje umijeće u literarnom, dramskom i novinarskom radu pokazuju srednjoškolci

Najčitanije iz rubrike