Autoglas
VIŠENAMJENSKI JEDNOVOLUMEN POSTAO KOMBI

Nova Opel Zafira Life postavlja standarde
Objavljeno 15. siječnja, 2019.
Glede praktičnosti, preklapanjem naslona suvozačeva sjedala Zafire moguć je prijevoz predmeta dugih do 3,5 metara

Dvadeset godina nakon premijere javnosti će se predstaviti četvrta generacija Opel Zafire Life. Riječ je o višenamjenskom vozilu (MPV) koje se nudi u tri dužine: maloj (S) od 4,60 metara, srednjoj (M) od 4,95 m i velikoj (L) dužine 5,30 m. Svaka od njih dolazi s maksimalno devet sjedala. Verzija S Zafire Life 10 centimetara je kraća od trenutačne Zafire, dok je L 65 cm duži i time gotovo jednako velik kao Vivaro Combi.

Zafira Life zadovoljava sve zahtjeve – od svestranog interijera, velike udobnosti i profinjenih sustava pomoći namijenjenih vozaču, do revolucionarnog informacijsko-multimedijskog sustava, head-up displaya i aktivnog tempomata utemeljenog na kameri, odnosno radaru. Opel Zafira Life imat će svjetsku premijeru na Sajmu automobila u Bruxellesu u petak, a knjige narudžbi otvaraju se u veljači. Od početka prodaje moći će se naručiti i verzija s pogonom 4x4. Sustav pogona na sve kotače konstruirali su stručnjaci za off-road vožnju tvrtke Dangel.

Jedan model, tri veličine
Zafira Life “Small” natječe se s kompaktnim jednovolumenima, ali nudi znatno više prostora za do devet putnika. Krasi je i mali krug okreta (11,3 m), dobro upravljanje i dvoja električna klizna vrata kojima upravlja senzor, a otvaraju se pokretom noge. Zafira Life “Medium” (kao i Zafira Life “L”) ima međuosovinski razmak od 3,28 m (duži 35 cm), a time i više prostora za noge stražnjih putnika. U usporedbi s konkurencijom, Opel nudi i veći otvor prtljažnika, što znači lakši pristup pri utovaru i istovaru kao i nosivost veću od jedne tone. Zafira Life “Large” konkurira još većim jednovolumenima, gdje Opel nudi kožna sjedala na aluminijskim šinama koje kod svih verzija Zafire Life omogućuju laku i potpunu prilagodbu. Dostupne su konfiguracije s pet, šest, sedam ili osam kožnih sjedala. Preklapanjem naslona suvozačeva sjedala moguć je prijevoz predmeta dugih do 3,5 m. Preklapanjem trećeg reda sjedala povećava se kapacitet prtljažnika Zafire Life „S“ na 1500 litara (do razine krova), a uklanjanjem sjedala (koja se potom lako vraćaju) ukupni obujam prtljažnika raste na čak 3397 litara.

Niže od 190 cm
Luksuzna razina opreme „Lounge“ sprijeda nudi sjedala opremljena funkcijama masaže i električnog grijanja, iza su četiri pomična kožna sjedala, svako sa sjednim dijelom širine 48 cm. VIP putnici mogu sjediti i okrenuti jedni prema drugima, a pomični stol može se sklopiti.

Većina verzija Zafire Life niža je od 1,90 m, pa tako mogu koristiti uobičajene podzemne garaže, ali i plaćati cestarinu kao automobil. Kamera i radar nadziru područje ispred vozila – sustav čak prepoznaje pješake koji prelaze cestu i može pokrenuti manevar kočenja u nuždi pri brzinama do 30 km/h. Inteligentni tempomat prilagođava brzinu vozilu ispred i automatski usporava te ako je potrebno, može smanjiti brzinu na 20 km/h. Pomoć pri držanju prometnog traka i upozorenje na umor vozača upozoravaju vozače ako su proveli previše vremena za upravljačem i trebaju odmor. U tom je tržišnom segmentu jedinstven i head-up display u boji koji prikazuje brzinu, udaljenost od vozila ispred i navigaciju.

Milan Bugarić
VELIKI DODIRNI ZASLON
Veliki dodirni zaslon dijagonale 17,8 cm dolazi s informacijsko-multimedijskim sustavima Multimedia i Multimedia Navi. Oba nude integraciju s mobitelom preko platformi Apple CarPlay i Android Auto. Multimedia Navi dodatno donosi europsku navigaciju s 3D prikazom, neki i u “Full HD” kvaliteti. Moguće je podesiti da se zemljopisne značajke uz rutu na putovanjima po otvorenim cestama prikazuju vrlo realistično. Zahvaljujući servisu Opel Connect, navigacijski sustav obuhvaća informacije o prometu u stvarnom vremenu.
20

godina prošlo je od predstavljanja prve generacije Zafire
5,3

metra dužina je najveće verzije Opel Zafire Life
Većina verzija Zafire Life niže su od 1,90 m, pa tako mogu koristiti uobičajene podzemne garaže
Možda ste propustili...

POPULARAN GRADSKI AUTOMOBIL

Povoljnije do Toyote Axgo X

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce