Regija
11.340 PREGLEDANIH VOZILA U 2018.

Našički vozni park dobro održavan
Objavljeno 12. siječnja, 2019.
NAŠICE

Stanica za tehnički pregled vozila Našice ima dvije linije, jedna je za osobne aute i teretna vozila te jedna za osobni program, jer nema kanal, nego dizalicu.

- Možemo pregledati i više vozila nego što imamo u godini dana, jer prema podatcima ove dvije linije iskorištene su samo nešto više od 30 posto - rekao je Vlado Sertć, voditelj Stanice za tehnički pregled vozila i Auto-kluba. On ističe da je prosječna starost našičkog voznog parka usporedna s državnim podatcima prema kojima Hrvati voze automoblile stare u prosjeku 13 godina. Prošla je godina prema pregledanim vozilima bila slabija ako se usporedi s 2017., i to za pet posto. U brojkama je to 11.340 pregledanih vozila u 2018. godini, a 2017. to je 12.053. U prošloj je godini tako u Našicama pregledano 723 mopeda, 7126 osobnih automobila, 11 autobusa te 1198 teretnih automobila. Iz stanice ističu da je razlog ovome i to što sada nova vozila ne podliježu više tehničkom pregledu nego podliježu identifikaciji. Dotaknuo se voditelj stanice i tehničke neispravnosti vozila koja je najveća na uređajima za kočenje, i to do 30 posto, uređaju za upravljanje 7,5 posto, te na osovinama, pneumatici i ovjesima do 13 posto. Nešto je slabija postotnost kod uređaja koji omogućavaju vidljivost, na karoseriji te pojavi hrđavosti. Početkom 2018. godine donesen je novi zakon prema kojem se sada u tehničkim stanicama može obaviti primjerice prijenos vlasništva, produženje važenja prometne dozvole i drugo, što, ističe voditelj, nije previše utjecalo na rad, no ipak je donijelo više posla administraciji. Stoga, iako se sve može obaviti na jednom mjestu, potrebno je nešto duže pričekati, pa su stranke nekad nezadovoljne.

I u Našicama je u prošloj godini u studenome održana akcija Dani tehničke ispravnosti automobila, na koju se odazvalo 140 vlasnika automobila, prema čemu je bilo 77 ispravnih automobila i 63 neispravna, što čini 45 posto neprolaznosti, koja se na redovitom pregledu mjeri u postotku od 23,5. Manje je poznato da se ova akcija provodi i za motocikle, no na nju se jedne godine u Našicama nitko nije odazvao. Iz našičke stanice poručuju da je najvažnije na tehnički doći bez straha, jer vozilo mora biti ispravno, svi se brzo krećemo i treba moći pravovremeno stati. I.Ćosić
Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

Najčitanije iz rubrike