Regija
ZDRAVSTVENI TURIZAM

"Vu Life centar" - turisti mogu otići “lijepi i zadovoljni”
Objavljeno 11. siječnja, 2019.
U Vukovaru je zdravstveni turizam još u začetcima, a Vu Life centar dr. Rutko ideja je za njegov razvoj
VUKOVAR - Dok u Osijeku postoji Klaster zdravstvenog turizma Pannonian Helth s vizijom da se Slavonija i Baranja kao turistička destinacija definira i kao "destinacija zdravlja", u Vukovaru je takav zdravstveno-turistički proizvod zasad - u začetcima. Proizvod je to koji međutim, mora slijediti svjetske trendove, ali jednako tako i tradiciju, resursne osnovice i specifičnosti istoka Hrvatske. U tom kontekstu direktorica vukovarske Turističke zajednice Marina Sekulić kaže da zdravstveni turizam u gradu na Dunavu i Vuki "ima mogućnost razvoja".
- Često takav oblik turizma generiraju toplice, no i boravci gostiju zbog određenih liječničkih zahvata pozitivna su stvar za turizam, što opet ovisi o stručnom kadru koji će privući takve goste, primjerice, upravo u Vukovar. Dakako, to je dobro za naš turizam jer će gosti provesti nekoliko dana u gradu i iskoristiti priliku i upoznati grad, njegovu ponudu i atrakcije. To je pozitivno i voljela bih da se Vukovar i u tom smjeru razvija jer to je i još jedna niša koja bi mogla funkcionirati - kazuje Sekulić. Dodat će i da je pritom riječ "o potencijalnim turistima koje bi mogli privući u Vukovar". A kada je o začetcima riječ, upravo razvoj zdravstvenog turizma u Vukovaru želja je dr. med. Mirjane Semenić Rutko, koja je u svom gradu, uz privatnu ginekološku ordinaciju, jer ta je 52-godišnja liječnica specijalist ginekologije i porodništva, pokrenula i Vu Life centar.


- Lijepo je znati da jedan mali gradić na istoku Hrvatske ponosno stoji uz bok ne samo glavnom gradu Zagrebu nego i mnogim svjetskim gradovima poput Londona ili New Yorka. Naime, doveli smo u naš grad najmoderniju tehnologiju neinvazivne i nekirurške tehnologije u obnovi kože lica i tijela - reći će dr. Semenić Rutko, čiju su "ordinaciju ljepote" unatrag godinu dana pohodile mahom žene iz Slavonije i Baranje, ali i šire, pa i turisti(ce) iz dijaspore od Njemačke preko Švicarske do Francuske. Kazat će i da je upravo iz medicinske estetike, kojom se počela baviti prije tri godine, i izrasla ideja o zdravstvenom turizmu jer Vukovar, dodat će, i s obzirom na svoju (ratnu) prošlost, može u budućnosti jako puno toga ponuditi.


Vu Life centar ima i smještajni kapacitet, a medicinska estetika koju pruža s vrhunskom opremom iz SAD-a tretmanima na bazi readiofrekventnih valova i bez agresivnih zahvata, potpuno je bezbolna. U ponudi je kompletna estetika lica i tijela - zatezanja kože lica, vrata i dekoltea, odnosno izglađivanja bora i podočnjaka, skidanje kilograma i zatezanja kože tijela..., a k tome, i oblikovanje intimnog područja žena uz mogućost vraćanja kontrole mokrenja.


- Nema ničega umjetnog, a žene izgedaju ljepše, mlađe i svježije - govori dr. Semenić Rutko i ističe važnost stalne edukacije djelatnika centra. Ideju usmjerenu ka zdravstvenom turizmu kani širiti i kroz ugostiteljsku ponudu s autohtonom hranom kojom bi se predstavio Vukovar, dok sada surađuje s vukovarskim OPG-ovima i drugim oblicima turističke ponude, poput vožnje brodom po Dunavu.
- Želimo ponuditi kompletan paket, tako da se turisti koji nam dođu mogu upoznati i s povijesti Vukovara, ne samo ratnom nego i s puno lijepih strana kakvih Vukovar ima, a iz kojeg bi otišli lijepi i zadovoljni - objasnit će dr. Mirjana, koja je, tada kao mlada liječnica, 1991. prošla pakao rata u vukovarskoj bolnici.
Sanja Butigan
Zdravlje nije samo odsutnost bolesti
“Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, zdravlje je fizičko, psihičko i socijalno blagostanje, a ne samo odsutnost bolesti”, kaže dr. Semenić Rutko, objašnjavajući da je zdravlje najvažnije, ali da postoji i kvaliteta života, što je ljudima izuzetno važno kako bi bili zadovoljni sobom, što je važno i za životni uspjeh. “Na to često zaboravljamo, a to je ono što nam daje kvalitetu života”, zaključuje.
Najčitanije iz rubrike