Osijek
INVENTURA 2018. GODINE U GISKO-U

Osječani vole krimiće,
ljubiće i “domaćice”
Objavljeno 11. siječnja, 2019.
Najposuđivaniji su publicistički naslovi iz popularne psihologije, politike, religije, hortikulture i umjetnosti

Protekla, 2018. godina, kada je riječ o posudbi u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, još je jednom pokazala kako stanovnici našega grada najviše vole čitati beletristiku, i to trilere, ljubiće i krimiće, no vole se bar povremeno prepustiti i avanturama uživajući u intrigantnim biografskim i putopisnim romanima. Prepoznaju Osječani svih dobi GISKO i kao omiljeno mjesto okupljanja, zabave, učenja i usavršavanja. Saznajemo to od Siniše Petkovića, voditelja Posudbenoga odjela i Austrijske čitaonice.

- U prošloj je godini najčitanija bila američka književnost, u nešto su manjoj mjeri zastupljeni Britanci te skandinavska književnost. Od ostalih, čitane su mađarska, izraelska, irska i turska književnost. Kada je u pitanju publicistika, svakako su najposuđivaniji naslovi uz popularne psihologije, politike, religije, hortikulture i umjetnosti – govori Petković.

"Učitelj" - 163 posudbe
Najčitaniji su naslovi u GISKO-u u 2018. bili strani bestseleri, pretežito psihološki trileri. Najposuđivaniji je naslov „Učitelj” Katerine Diamond, koji predvodi sa 163 posudbe, slijedi "Pustila sam te" Clare Mackintosh sa 159 posudbi, "Djevojka u vlaku” i "U vodu" Paule Hawkins, "Sluškinjina priča” Margaret Atwood, a tu su i "Žeđ” te "Krv na snijegu” popularnog Joa Nesboa, znanstveno-fantastični triler "Trkač” Patricka Leeja te ljubavni romani poput "Afere prije Božića” Jamesa Eloisa.

No, i domaći autori i naslovi kod osječke publike - što djece i mladih, što starije čitateljske populacije, ne kaskaju za stranima. Štoviše, među najpopularnijima upravo su i rođeni Osječani te autori sa sadašnjom, ili nekadašnjom osječkom adresom, poput Drage Hedla, Julijane Matanović, Ivane Šojat, Jasne Horvat, Dubravke Pađen-Farkaš...

- Od domaće su književnosti čitani već poznati autori, kao što su Barković, Šojat, Horvat, Ugrešić, Matanović, Gavran, ali i mnogi novi koji se tek afirmiraju – kaže Petković.

Najpopularniji je domaći naslov među Osječanima lani u GISKO-u, sa 111 posudbi bio višestruko nagrađivani bestseler Kristiana Novaka "Ciganin, ali najljepši”, kriminalistički triler o zabranjenoj ljubavi između zrele žene i mlađahnog Roma te političkim skandalima i izbjeglištvu. Novakov je hit-roman pretvoren i u hit-predstavu. S više od stotinu posudbi slijedi knjiga "Poslije kiše” Rade Šerbedžije, u kojoj pripovijeda o holivudskim ulogama i nemilosti američke filmske industrije te događajima koji su utjecali na njegovu sudbinu i umjetničku karijeru. Među najpopularnijima je i četvrti roman nagrađivanoga novinara i književnika, Osječanina Drage Hedla "Vrijeme seksa u doba nevinosti”, koji kritičari opisuju kao iskren, topli, životni i dirljivi ljubavni roman napisan poput krimića.

Najbolji prijatelj
Djeca su učila o zdravlju uz zabavne avanture dviju bakterija u knjizi Jelene Pervan "Mrljek i Prljek slave fujkasti rođendan”, o hrabrosti u slikovnici Dubravke Pađen-Farkaš "Nije me strah”, dok su školarci najradije čitali "Skijaški dnevnik Puline. P.” Sanje Polak i "Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom” Julijane Matanović.

Petković ističe kako je GISKO i u godini iza nas bio nezaobilazan izvor pouzdanih informacija, mjesto zabave i razonode te ozbiljnog rada i učenja.

- Knjiga, kao najbolji čovjekov prijatelj, i u protekloj, 2018. godini, građanima Osijeka i korisnicima Knjižnice bila je sjajna inspiracija, učitelj, i tko zna koji već put poslužila je kao lekcija, često vrlo korisna i praktična, ona koja pruža konkretne obavijesti ili ponekad apstraktna, filozofska razmišljanja - kaže Petković. Predanim su radom svih djelatnika, napominje, korisnicima pravodobno osigurani brojni domaći i svjetski bestseleri, studentima i znanstveno-nastavnome osoblju sveučilišni udžbenici, naslovi iz publicistike, stručne i znanstvene literature, novi lektirni naslovi, časopisi, dnevnici, tjednici, audiovizualna građa...

Zadovoljan proteklom godinom, Petković ističe kako će GISKO i tijekom 2019. nastaviti s kvalitetnom organizacijom velikoga broja aktivnosti i promocije visoke kulture kroz nabavu novih naslova, rada sa studentima, umirovljenicima, djecom, odraslima i svim prijateljima pisane riječi, dobre knjige i kulture.

- Koliko god tiskana knjiga i pisana riječ bile osporavane i zanemarivane u digitalnom dobu, veliki broj članova Knjižnice i posjetitelja kulturno-promotivnih aktivnosti dokaz je moći i snage Njezina Veličanstva Knjige te GISKO-a kao najvećega kulturno-informacijskoga središta od Iloka do Zagreba – zaključuje Petković.

Jasenka Pejaković
DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 2018.
Tijekom 2018. godine u GISKO-u je organiziran i velik broj događanja, predstavljanja knjiga, izložbi, radionica za djecu i odrasle, obilježeni su važni datumi domaće i svjetske povijesti, obljetnica, godišnjica rođenja i smrti poznatih spisatelja i velikana te različitih kulturno-animatorskih aktivnosti za nacionalne manjine grada Osijeka.

- Godine 2018. obilježena je 100. obljetnica završetka Prvoga svjetskog rata velikom tematskom izložbom “Nemirno zatišje pred buru“ i predavanjem prof. dr. sc. Tvrtka Jakovine. Obilježena je i 100. obljetnica smrti Gustava Klimta, jednoga od najvećih austrijskih i svjetskih slikara. Nizom predavanja, radionica i događanja vezanih uz zdravlje obilježena je Noć knjige 2018., a bogatim Festivalom slikovnice “Čuvari priča“, Knjižnica se uključila u program Osječkoga ljeta kulture. Velikom je tematskom izložbom “Kazališni život Osijeka“ iz ciklusa Zavičajne priče obilježen i Mjesec hrvatske knjige. Deveti su put organizirani Dani austrijske kulture u Osijeku, nastavljene su radionice osposobljavanja za rad na računalu za naše starije sugrađane te tečajevi engleskoga jezika u organizaciji udruge “Izvor“. Velika je novost u protekloj godini bio ciklus predavanja pod nazivom “Sveučilišni ponedjeljak“, prilikom kojih su mladi znanstvenici osječkoga sveučilišta jednom mjesečno održavali predavanja o određenim temama. U tjednima Harryja Pottera, Star Warsa i tjednu obilježavanja Međunarodnoga dana materinskoga jezika organizirane su brojne radionice za mlade. Za naše je najmlađe sugrađane tijekom cijele godine organiziran impresivan broj radionica, predstavljanja knjiga i igraonica, kako u središnjoj Knjižnici, tako i u ograncima - ističe Petković.
Među najčitanijima su i rođeni Osječani te autori s privremenim ili trajnim osječkim adresama
Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike