Osijek
GUŽVA U ZAVODU ZA STANOVANJE

Osječanima stigle opomene za dugovanja za otkup stanova
Objavljeno 10. siječnja, 2019.
Zavod se ispričava vlasnicima koji su izvršili obveze, ali uplate nisu bile evidentirane

U prvom tjednu 2019. godine mnogi su se građani koji otkupljuju stanove od Grada Osijeka iznenadili kad su ih u poštanskim sandučićima dočekale opomene pred tužbu za, kako tvrde, već podmirena dugovanja, od kojih su neka stara i do 20 godina.


Situacija je to koja je proteklih dana na blagajni Zavoda za stanovanja stvorila gužve s obzirom na to da su nakon primitka opomena ondje pohrili svi oni koji su bili sigurni da su svoje obveze za otkup uredno podmirili. Ne želeći ništa prepustiti slučaju, mnogi su stigli spremni za dokazivanje nepostojanja duga - opremljeni registratorima s potvrdama o svim uplatama. U Zavodu je građane, kaže nam jedan od njih, dočekivao službenik koji je fotografirao dokaze o podmirenju obveza za otkup stanova.

Dokazi o uplati

"Ljudi su, vidljivo uzrujani, mahali opomenama, tvrdeći da Zavodu nisu ništa dužni, odnosno da su njihove rate uredno podmirene. Kako biste uopće saznali o čemu se radi - za koje mjesece ste navodno dužni, morali ste stajati u redu, jer na navedenim opomenama ne pišu podatci o dugovanju, nego je na njima naveden samo iznos u eurima koji ste dužni podmiriti. Kada dođete na red, nakon dugog čekanja, jedan referent daje informacije za koje ste mjesece dužni, nakon čega morate priložiti dokaz o plaćanju podmirenih rata, koje referent zatim fotografira. Srećom pa sam kod sebe imala sve dokaze o uplati jer bih ih u protivnom morala naknadno dostaviti. Na moj upit mogu li dobiti nekakvu potvrdu koja bi pobila neosnovanu opomenu, rečeno mi je da se uplate moraju prvo ručno proknjižiti", žali se Osječanka Kristina R.

Njezinu je priču potvrdilo još nekoliko sugrađana koji su o svojoj situaciji izvijestili redakciju Glasa Slavonije.

Iz Zavoda za stanovanje kažu kako su opomene poslali na temelju potpisanog ugovora o obavljanju poslova naplate prihoda od prodaje gradskih stanova Grada Osijeka obročnom otplatom između Grada Osijeka kao naručitelja i Zavoda za stanovanje d.o.o. Osijek kao pružatelja usluge.
Što kažu u Zavodu

- Kao pružatelj usluge Zavod je u skladu s potpisanim ugovorom između ostalog preuzeo obvezu i slanja opomena dužnicima, te organizaciju naplate prisilnim putem. Predmetni se prihod odnosi na prodaju gradskih stanova obročnom otplatom u skladu sa Zakonom o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo. Predmetne se opomene odnose na dospjele obveze za plaćanje obroka za kupljene stanove u skladu sa sklopljenim ugovorima o kupnji stana na kojima postoji stanarsko pravo. Gužva koja se stvorila u Zavodu nastala je jer je na račun opomena kod nas u isto vrijeme došlo nekoliko kategorija onih koji otkupljuju stanove. Najprije, tu su oni kod kojih se opomenama htjelo postići da usklade svoja stvarna stanja eventualnog dugovanja jer je bilo i neevidentiranih uplata od strane kupaca stanova, a koje su bile vršene u poslovnim bankama, pošti i drugim financijskim institucijama. Također, kod određenog se broja opomena htjelo postići i da dio kupaca koji nije redovito uplaćivao obroke za kupljeni stan to učini i tako ispuni svoju zakonsku i ugovornu obvezu. Naime, radi se i o prihodima Grada Osijeka, a dio se sredstava uplaćuje u korist državnog proračuna RH. Uz to, kako je zakon koji regulira ovo područje stupio na snagu 1992. godine, veliki dio sklopljenih ugovora obročnom otplatom trenutačno istječe, te je dobar dio kupaca stanove otplatio ili je pred samim krajem obročnih otplata. U takvoj je situaciji bilo potrebno napraviti reviziju ukupne otplate i upozoriti na to kako, ako dugovanja postoje, njih valja podmiriti. Ovim putem zahvaljujemo svim vlasnicima stanova koji su se odazvali i uskladili svoja potraživanja te se ujedno ispričavamo onim vlasnicima koji su izvršili svoje obveze plaćanja na vrijeme, no na žalost neke nisu bile evidentirane u poslovnim knjigama Zavoda. Svakako treba istaknuti da je ovo jedini način na koji je moguće izvršiti usklađenja i kupcima stanova izdati brisovna očitovanja radi brisanja založnog prava na njihovoj nekretnini u zemljišnim knjigama. Naime, tek nakon podmirenja cjelokupnog dugovanja moguće je izdati brisovno očitovanje - objašnjava Mario Bugarić iz pravne službe Zavoda za stanovanje te dodaje kako nakon što dokazi o spornim i neplaćenim dugovanjima koja su u Zavod osobno donijeli građani budu obrađeni, svatko od njih će u bilo kojem trenutku moći dobiti potvrdu svojih uplata.

Ivana Solar
Mario Bugarić

pravnik Zavoda za stanovanje

Nakon što dokazi o spornim i neplaćenim dugovanjima koja su u Zavod osobno donijeli građani budu obrađeni, svatko će od njih, u bilo kojem trenutku, moći dobiti potvrdu svojih uplata. No tek nakon podmirenja cjelokupnog dugovanja za otkup moguće je izdati brisovno očitovanje.
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike