Osijek
ZIMSKA ŠKOLA U “GRAĐI”

Izgrađuju i ljubav prema arhitekturi i građevinarstvu
Objavljeno 8. siječnja, 2019.
U kreativnim radionicama sudjeluju mališani iz vrtića i učenici nižih razreda osnovne škole

Unatoč tomu što školski zimski praznici još nisu završili, u Građevinsko-geodetskoj školi Osijek posljednjih dana sve pršti od aktivnosti. Tomu je "kriva" Zimska kreativna škola "Graditeljski vremeplov",koju treću godinu zaredom zajednički organiziraju spomenuta škola i osječki Građevinski i arhitektonski fakultet.

U posljednjem tjednu zimskih praznika, od 7. do 9. siječnja, učenici osnovnih škola i djeca vrtićke dobi mogu odabrati jednu od 11 kreativnih radionica koje su osmišljene kako bi kod njih pobudile ljubav prema arhitekturi, građevinarstvu i geodeziji, ali i deficitarnim strukovnim zanimanjima, kao što su zidarstvo i soboslikarstvo.

- Ideja je Zimske škole afirmirati naša zanimanja kod mališana vrtićke dobi i učenika nižih razreda osnovne škole, pokazati im da je majstor časno i kreativno zanimanje. Nudimo im kreativne, praktične radionice iz područja arhitekture i građevinarstva, gdje je svaki voditelj osmislio kako će na zanimljiv i interaktivan način djecu upoznati s graditeljstvom - rekla nam je prof. Stela Macakanja-Baćić, voditeljica Zimske škole.

Kako "Građa" uskoro obilježava zlatni jubilej, odnosno 50 godina djelovanja, ovogodišnja tema Zimske škole je "Građevinski vremeplov" kojim će, među ostalim, djeca moći "otputovati" u doba stare Murse i naučiti kako su se tada gradile ceste, ili se, pak, radionicom 3D printanja upoznati s najnovijim tehnologijama koje se primjenjuju u građevinarstvu.

Brojci od 130 prijavljenih učenika, koji su ovdje sva tri dana, svakim se danom pridruži i nova vrtićka grupa, a treba spomenuti i tridesetak volontera iz redova srednjoškolaca. Da nitko od njih ne bi ostao gladan, brinu se vrijedni kuhari Hotela Osijek, na čelu s omiljenim chefom Tomicom Đukićem.

Ivan Alilović
GOSTI stigli IZ VUKOVARA I ZAGREBA
Za raznoliku ponudu radionica zaslužni su i gosti. Iz Vukovara je stigla ekipa iz tamošnjeg Gradskog muzeja koja će djeci pokazati kako su se gradile vučedolske nastambe. Radionicu 3D printanja, uz pomoć svojih učenika, vodi prof. Kristina Škaler iz zagrebačke Strojarsko-tehničke škole Fausta Vrančića.

- Izrađujemo kalupe raznih oblika u koje možemo uliti i smrznuti vodu za ledene kockice ili čokoladu, želatinu, sladoled... Na radionici dizajniranja keramičkih pločica s pomoću lasera izrađujemo reljefe secesijskih pločica u limu iz kojih ćemo na kraju dobiti jedan veliki mozaik - rekla je prof. Škaler.
Najčitanije iz rubrike