Osijek
UDRUGA HRVATSKIH SUDACA I PRAVNI FAKULTET

Sporazum o stručnoj i znanstvenoj suradnji
Objavljeno 18. prosinca, 2018.
Jučerašnjim potpisivanjem sporazuma između Udruge hrvatskih sudaca i Pravnog fakulteta Osijek počela je njihova znanstvena i stručna suradnja, a koristi će imati i suci, i profesori, i studenti.

- Sporazum omogućava članovima Udruge hrvatskih sudaca i Pravnom fakultetu suradnju na različitim stručnim i znanstvenim projektima te na organizaciji edukacije za suce, ali i pomoć fakultetu pri izvođenju nastave. Na neki način to je približavanje teorije i prakse, čega bi studenti trebali imati više – kazao je predsjednik Udruge i predsjednik Građanskog odjela Vrhovnog suda RH sudac Damir Kontrec. Dekanica prof. dr. sc. Renata Perić istaknula je kako ovaj sporazum nije prvi te vrste suradnje. Pravni fakultet već ima potpisane sporazume s Vrhovnim sudom, Županijskim i Općinskim sudovima u Osijeku.

- Ti sporazumi potvrđuju nužnost povezivanja teorije i prakse te pomažu studentima i usmjeravaju ih u njihovom daljnjem putu. Studentima se daje sigurnost da su već nakon završetka studija osposobljeni pravno razmišljati te povezivati pravo i pravdu na relanim primjerima – ističe Perić. Dodala je i da zadaća svih u akademskoj zajednici ne završava stjecanjem diploma.

- Moramo koristiti sve resurse i našim kvalitetnim mladima kroz podršku i preporuke omogućiti da kroz radni odnos dobiju samoaktualizaciju i pokažu što znaju - zaključila je.

Predmet sporazuma bila je i suradnja Udruge hrvatskih sudaca Ogranak Osijek te Katedre radnopravnih i socijalnih znanosti i socijalnog rada Pravnog fakulteta Osijek, odnosno zaposlenika predmetne katedre i spomenute udruge u predmetnim aktivnostima, kao i suradnja sa svim drugim katedrama i zaposlenicima fakulteta u aktivnostima od zajedničkog interesa.

Prve planirane teme zajedničke suradnje fokusirane su na problematiku pravnog obrazovanja, ulogu specijaliziranih radnih sudova i potrebu intenzivnije suradnje stručnjaka iz pravne znanosti i stručnjaka iz pravne prakse u edukaciji budućih magistara prava, ali i hrvatskih sudaca. J. Pejaković

Jasenka Pejaković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike