Osijek
JOSIPA MARIJANOVIĆ, POBJEDNICA FOTONATJEČAJA “OTKRIVANJE”

Fotografija na naslovnici
najveća mi je nagrada
Objavljeno 15. prosinca, 2018.

Mladi su fotografi amateri, između 16 i 35 godina, došli na svoje jer su se od 2. do 30. studenoga mogli prijaviti na zanimljiv fotonatječaj koji cijeni precizno oko, kreativnost i optimizam. Riječ je o fotonatječaju "Otkrivanje", koji je Glas Slavonije raspisao u partnerstvu s Hrvatskom elektroprivredom, o temi "Energija ljudi/Sjaj koji skrivaju u sebi". Od sudionika se tražilo prikazivanje kontrasta između pesimizma i optimizma, racionalnosti i emocije, urednosti i neurednosti te svjetlosti i tame.

Budući da je pristigao veliki broj prijava, tročlana stručna komisija Glasa Slavonije, koju su činili Davor Kibel, voditelj fotoslužbe, Ivana Kainz, art-direktorica, te Zoran Jaćimović, urednik internetskog izdanja, imala je iznimno težak zadatak, ali naposljetku je jednoglasno odabrana fotografija mlade Osječanke Josipe Marijanović. Josipa je 24-godišnja studentica filozofije i hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu u Osijeku, koja se sedam godina bavi fotografijom iz hobija, ali već uspješno pokazuje i naznake profesionalizma. Njezina je fotografija oduševila stručnu komisiju, pa je u sklopu fotonatječaja "Otkrivanje" osvojila vrijednu nagradu - mobitel smartphone Huawei P9 DS, koji joj je sa zadovoljstvom uručio Bojan Divjak, glavni urednik Glasa Slavonije.

- Uvijek nastojimo poticati pozitivnu energiju mladih, pogotovo kada je izražena na ovako kreativan način. Stoga smatram da je nagrada otišla u prave ruke, a ujedno želim čestitati i svim ostalim kandidatima, čije će se fotografije od 15. do 31. prosinca objavljivati na portalu Glasa Slavonije - otkrio je na uručenju nagrade Bojan Divjak.

- Kada sam čula da je moja fotografija pobijedila, ostala sam šokirana, jer nisam vjerovala da imam šanse na ovakvim fotonatječajima. No, drago mi je što je moj trud prepoznat i sretna sam što će moja fotografija biti objavljena na naslovnici Glasa Slavonije, jer vjerujem da je to važnije od bilo koje materijalne nagrade - istaknula je Josipa Marijanović, koja se svojedobno okušala i u modelingu, ali je shvatila kako se bolje snalazi iza objektiva, pa sada planira upisati magisterij fotografije u inozemstvu. Što se tiče same pobjedničke fotografije, autorica nam je otkrila kako je nastala posve slučajno, u suradnji s kolegicom koja u "refleksivnom prostoru" osječkog Eurodoma u rukama drži svjetlost koja simbolizira energiju života i optimizma.
M. Mandić
Najčitanije iz rubrike