Regija
NAJLIJEČNICI I NA ISTOKU HRVATSKE

Dr. Nikola Drobnjak tridesetak godina “liječnik je duše”
Objavljeno 14. prosinca, 2018.
Psihijatri moraju proniknuti u neopipljivo, što se naziva dušom, zbog čega je psihijatrija veliki izazov
VUKOVAR/VINKOVCI - Čudna je stvar duša, nitko ne zna gdje se točno nalazi, a svi znaju kako boli - citirao je simpatičnu izreku dr.med. Nikola Drobnjak (56), specijalist psihijatar i subspecijalist socijalne psihijatrije, Vinkovčanin koji radi u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih vetarana, a čije se ime našlo na popisu najboljih liječnika u Republici Hrvatskoj.Naime, portal najdoktor.com petu je godinu zaredom objavio popis imena najboljih liječnika u RH, a na njemu se našlo i ime pacijentima omiljenog dr. Drobnjaka. Na tom je popisu dr. Drobnjak već jednom bio, prije 2-3 godine, a prema objašnjenju spomenutog portala, popis najboljih liječnika nastaje na temelju kriterija prema kojima se oni biraju, pa se tako gleda ukupan broj komentara, odnos broja pozitivnih i negativnih komentara, kao i kvaliteta samih komentara.

- Biti nešto "naj", u pravilu, vrlo je ugodno. Međutim, smatram da to daje i nove obveze u budućnosti - komentirat će liječnik kojeg su njegovi pacijenti stavili na listu najboljih psihijatara u Hrvatskoj. Reći će pak, dr. Drobnjak, da postoji "još bezbroj kolega koji su naj", iako, stjecajem okolnosti, nisu došli na tu listu.

- Sam upis Medicinskog fakulteta velika je odluka u životu i donose ju ljudi koji žele pomagati drugima, a spremi su na odricanja - kazat će dr. Drobnjak, dodajući da je cilj liječnika pomaganje ljudima u nevolji i borba protiv bolesti koja je zapravo vječna borba od postojanja ljudskog roda.

- Prvi uvjet da bi netko bio najdoktor jest da je dobar, običan čovjek s emocijama. Jer liječnik mora znati koliko je u stanju i dati i primati, jer naša je struka usmjerena prema čovjeku - reći će, i spomenuti kako razvoj tehnologije u medicini nije, zapravo, donio ništa psihijatriji koja je ostala "umjetnička medicina", a gdje je psihijatar ujedno i dijagnostičar, i terapeut, i rehabilitator...

- Mi nemamo rendgena ni CT-a koji će nam izlistati rezultate, nismo zbog toga ljubomorni, ali mi smo ostali na razini gdje psihijatar bez pacijenta ne može, i to "face to face". A oči su ogledalo duše - opisat će dr. Drobnjak i dodati kako psihijatri moraju "dobro vidjeti i čuti pacijenta da bi proniknuli u tajanstveni psihički život". Navest će i da, kao specijalisti za duševne bolesti, moraju proniknuti upravo u to neopipljivo što se naziva dušom, zbog čega psihijatriju i smatra velikim izazovom.

- Psihijatar i pacijent su partneri, a lijek je "ortopedsko pomagalo" - kaže, dodajući i da psihijatru valja biti zaljubljen u struku kako bi mogao "otvoriti vrata duše", jer ne postoji skala duševne boli. Izazovom smatra i rad u Vukovaru, jer je riječ o populaciji koja živi u još uvijek ranjenom gradu.

- U ratnim Vinkovcima, kao mlad liječnik nagledao sam se rana koje krvare, ali sada gledam bezbrojne ranjene duše u Vukovaru koje ne krvare, ali jako bole - kazuje 56-godišnji psihijatar kroz čiju je ordinaciju, i u Vinkovcima i u Vukovaru, unazad 30-ak godina prošlo bezbroj pacijenta. Na slavonskom istoku je, reći će, posebno teško biti psihijatar zbog "bolne sredine" i drugačije psihopatologije - rat, nezaposlenost, iseljavanje....

Najpsihijatru s istoka Slavonije pritom smeta stigma nad ljudima koji posjećuju psihijatre, koji pak, s druge stane, kao "taložnici muka pacijenata" kojima pomažu moraju imati svoj "punjač baterija", a dr. Nikoli Drobnjaku to su - njegovi konji.

Sanja Butigan
S istoka šest najdoktora
Na popisu najboljih liječnika u 2018. njih je šestero iz Vukovarsko-srijemske županije. Među najboljim ginekolozima su Abdulkader Gharib iz Vukovara i Zdenka Japundžić iz Vinkovaca, u obiteljskoj medicini to je vinkovačka liječnica Marija Sotinac, dok je Nikola Drobnjak iz Vukovara na listi najboljih psihijatara. Ninoslav Jolić iz Vukovara i Vladimir Hađinac iz Vinkovaca na listi su najboljih hrvatskih stomatologa.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike