Osijek
ATRAKCIJA NA DRAVI

Upaljene lampice na osmometarskoj plutajućoj jeli
Objavljeno 7. prosinca, 2018.
Adventska gradska atrakcija, uz čaj i kuhano vino, postavljena je na splavi kod Vodenice

U povodu blagdana svetog Nikole, zaštitnika mlinara i pekara, jučer u 17 sati svečano su upaljene lampice na 8-metarskoj jeli koja će idućih 30 dana plutati na Dravi pokraj jedne od gradskih atrakcija, osječkoj vodenici.

Udruga "Vodenica", uz potporu Lions cluba Gea, iz Osijeka, na taj je način drugu godinu zaredom otvorila adventski program na tom zaista jedinstvenom mjestu. Čaj i kuhano vino, kruh, mast, paprika, kolačići i drugi slavonski specijaliteti, privukli su mnoštvo posjetitelja, ponajviše djecu u pratnji roditelja, čime je još jednom potvrđeno da je advent na vodenici pun pogodak.

- Vrijeme nam ide na ruku, zatoplilo je pa možemo pustiti mlin u pogon i demonstrirati djeci i ostalima kako se nekada proizvodilo brašno. Kada je temperatura ispod nule ne puštamo kolo da se okreće, jer se za njega lijepe ledenice, pa bi mogla nastati šteta. Božićni ambijent začinit ćemo ovom prekrasnom 8-metarskom jelom, jaslicama..., ma bit će svega - poziva građane Stanislav Davidović, predsjednik Udruge "Vodenica".

Gradonačelnika Ivana Vrkića najviše se dojmila upravo velika plutajuća jela, nešto prema čemu je, vjerujemo, Osijek jedinstven u Hrvatskoj, a možda i šire.

- Vodenica se pokazala kao pravi projekt koji polako postaje prepoznatljiv brend grada Osijeka. To se pokazuje prema broju posjetitelja i interesu, jer svi koji dolaze u Osijek nezaobilazno posjete i ovaj prostor. Ovo je dobra priča koja nas vraća u prošlost, uči našu djecu o običajima naših predaka, dobro je da saznaju kako se proizvodio kruh i, što je najvažnije, uče o kulturnom identitetu ovih krajeva. Danas možemo vidjeti da je sve moguće kada su ljudi kreativni, nisam nikada do sada vidio da na našoj Dravi pluta prekrasan okićeni bor, što daje poseban ugođaj u ovo blagdansko vrijeme - rekao je gradonačelnik Vrkić.

Prije svečanog paljenja lampica i "porinuća" jele, članice Lions kluba Gea počastile su okupljene izvedbom tradicionalne blagdanske pjesme. Mora se priznati, skupa s članovima Udruge "Vodenica" stvorile su zaista lijep ugođaj.
Radno vrijeme vodenice je takvo da prati ritam grada, ali i vremenske prilike. "Čim je lijepo vrijeme, tu smo u popodnevnim satima, dok subotom, nedjeljom i blagdanima nastojimo biti ovdje čitav dan", rekao je Davidović.

Ivan Alilović
8

metara visoka je jela na splavi kod vodenice
30

dana gradska će atrakcija plutati na Dravi
Lampice su upaljene u povodu blagdana svetog Nikole, zaštitnika mlinara i pekara
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike