Regija
I VILJEVAČKA ŠKOLA OSVOJILA PRESTIŽNU NAGRADU HRT-A

OŠ Ante Starčevića pripalo je drugo mjesto za uspjehe u tradicijskom uzgoju bilja
Objavljeno 5. prosinca, 2018.
VILJEVO

Sudjelujući u HRT-ovu projektu Najljepši školski vrtovi, Osnovna škola Ante Starčevića Viljevo postigla je velik uspjeh osvojivši drugo mjesto u kategoriji tradicijskog uzgoja. To zvučno priznanje popratila je i novčana nagrada od 5000 kuna, koja će toj maloj ali iznimno kreativnoj školi omogućiti realizaciju novih projekata, zamisli i ideja, potvrdila nam je ravnateljica škole Blaženka Škrlec.

Nakon obavijesti o osvajanju vrijednog priznanja te poziva organizatora predstavnici škole - Petra Lukurić i Marija Kopić, učenice 5. razreda; Zdravka Kopić, učiteljica; Zdenko Šumanovac, domar, i Blaženka Škrlec, ravnateljica, nazočili su prije nekoliko dana svečanoj dodjeli nagrada na Hrvatskoj radioteleviziji.

Valja naglasiti da Ekološko-obrazovni projekt Najljepši školski vrtovi Hrvatska radiotelevizija (HRT) provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i brojnih privatnih donatora. Dodjeljuju se nagrade za najljepši školski vrt, najljepši dječji vrtić, najljepšu učionicu na otvorenom, tradicijski uzgoj, energetsku učinkovitost i najljepšu područnu školu.

- U projektu je ove godine sudjelovalo oko 200 osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova i dječjih vrtića. U vrtovima koje su sama oblikovala i uredila djeca uče voljeti prirodu te prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojemu žive. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika te povratak tradicijskim vrtovima u svim dijelovima Hrvatske, na čemu smo se u ovoj školi osobito bazirali - otkriva ravnateljica Škrlec, poručujući kako su spoj suvremenosti i tradicije te suživot s prirodom uvijek bili smjernica viljevačke škole, a ova nagrada samo potvrđuje da su na dobrom putu uzgajajući u školskom vrtu tradicijske kulture tog dijela Slavonije, poput ljekovitog bilja, metli i drugih vrsta.

Inače, cijeloj priči prethodilo je prije dvije godine osnivanje Učeničke zadruge Čuvarkuća, koju su zajednički pokrenuli učenici i djelatnici škole s ciljem stjecanja radnih navika, poduzetničkog duha učenika i korisnog provođenja slobodnog vremena, a ideja se javila osnivanjem izvannastavne aktivnosti domaćinstvo i osnivanjem ekovrta. L.Aničić
U projektu je ove godine sudjelovalo oko 200 osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova i dječjih vrtića
Možda ste propustili...

NASTAVAK DRŽAVNOG LIDRANA - DOMAĆIN VINKOVAČKA GIMNAZIJA

Svoje umijeće u literarnom, dramskom i novinarskom radu pokazuju srednjoškolci

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike