Osijek
KLINIKA ZA NEUROKIRURGIJU KBC-A OSIJEK IMA NOVOG PREDSTOJNIKA

Iz najskuplje bolnice na svijetu vratio se u Osijek
Objavljeno 4. prosinca, 2018.

Klinika za neurokirurgiju KBC-a Osijek od 28. studenoga ima novog v. d. predstojnika. Riječ je o doc. dr. sc. Dariju Muževiću, koji se 1. studenoga vratio u okrilje osječke bolnice, i to nakon što je godinu i devet mjeseci proveo kao neurokirurg u najskupljoj bolnici na svijetu, Cleveland Clinic Abu Dhabi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ovaj mladi liječnik kaže kako je to bilo izvrsno iskustvo koje mu je pružilo vrhunsku edukaciju, a koju sada želi vratiti Osijeku i hrvatskim pacijentima. "Puno je nurokirurga prethodnih godina otišlo iz osječke bolnice, ali sada se vraćamo. Trenutačno naš tim čini šest specijalista i dva specijalizanta, koji će vrlo brzo također ojačati naš tim kao specijalisti. Treba znati da je Neurokirugija ponekad radila i sa samo četiri specijalista. Osobno sam otišao u UAE zbog toga što, nažalost, naš sustav još uvijek ne poznaje nešto kao što je fellowship program, prema kojem bi se išlo na jednogodišnje edukacije u inozemne bolnice. Stoga mi je zaposlenje u jednoj takvoj svjetskoj bolnici omogućilo da steknem nova iskustva i znanja. Riječ je o bolnici nastaloj u suradnji vlade UAE-a i Cleveland Clinic Ohio iz SAD-a. To je bolnica sa samo 346 kreveta, ali sa šest tisuća zaposlenih, od kojih je 300 liječnika, a početna cijena ležanja u ovoj bolnici po danu bez paketa osnovnog osiguranja kreće se od 500 dolara naviše. U takvu bolnicu dolaze iznimno bogati pacijenti, koji žele vrhunsku uslugu", kaže doc. Mužević. No, unatoč reputaciji ovakve bolnice, doc. Mužević kaže kako sama tehnološka opremljenost takve bolnice glede neurokirugije nije bitno drukčija od one KBC-a Osijek.

- Tehnologija u neurokirurgiji približno je jednaka svagdje. Imate nekoliko proizvođača neurokiruške opreme i jako sam sretan što mogu reći da identičan mikroskop koji postoji tamo postoji i u našoj operacijskoj dvorani u KBC-u Osijek. Također imamo i identičan UZV rezač, ali i radiografski uređaj za intraoperacijsko oslikavanje. Uz potporu ravnateljstva KBC-a Osijek perspektiva je sjajna jer će još bolji uređaji dolaziti k nama - poručuje doc. Mužević te dodaje kako je osječki tim neurokirurga malen i složan, spreman za nove izazove. N. Z. Eberhard
doc. dr. sc. Dario Mužević

v.d. predstojnika Neurokirurgije

Klinika za neurokirurgiju raspolaže s 23 kreveta, a dnevno se obave do četiri operacije. Dolaskom nove angiodvorane napravit će se iskorak u liječenju moždanog udara, što će se preliti i na našu kliniku.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas